Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan ve İrlanda'nın ardından "sıradaki sorunlu ülke" konumunda görülen Portekiz'in temerrüde düşmemesi için kurtarma paketinin kaçınılmaz olduğu düşünülüyor. Portekiz'de 5 yıllık gösterge tahvilin faizi Pazartesi günü yüzde 9.91 seviyesine çıktı. Bu oran İrlanda'nın kurtarma paketi aldığı Kasım ayındaki faiz oranlarının üzerinde seyrediyor.

Piyasa, Portekiz'in temerrüde düşme riskini yüzde 40 olarak gösteriyor. Bir ayda yüzde 25 artış kaydeden temerrüd riski, geçtiğimiz ay yüzde 30'du.

Financial Times'a açıklamada bulunan Brown Brothers'ın stratejisti Marc Chandler, Portekiz'in kesinlikle kurtarılmaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Ancak Chandler buna ek olarak Portekiz'in tahvillerini yeniden yapılandırmasının gerekebileceğini, bunun da diğer ülkelere sıçrayabileceğini belirtti.

Artık Portekiz'de birçok siyasi de kurtarma paketinin kaçınılmaz olduğunu düşünmeye başladı.Diğer yandan, yeni Lizbon hükümeti kapsamlı bir kredi yapılandırma paketi ortaya koysa dahi sonuçların izlenmesi aylar alacak.