Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Daha önce sıcak para girişini sınırlamak üzere vergileri artıran Brezilya'da real, geçtiğimiz hafta 20 ayın en büyük rallisini gerçekleştirdi. Bunun üzerine Brezilya Maliye Bakanı Guido Mantega, ülkeye fazladan dolar girişini önlemek üzere yeni önlemler almayı düşündüklerini belirtti.

Mantega, Fitch Ratings'in dün Brezilya'nın kredi notunu BBB-'den BBB'ye yükseltmesinin ülkeye daha fazla sermaye çekebileceğini söyledi.

Brezilya ekonomisindeki somut ilerlemelerin, daha fazla yatırımcı ve dolar çektiğini ifade eden Mantega, bunun şu an için bir sorun teşkil ettiğini, hükümetin sıcak para önlemlerini sürdüreceğini aktardı.

Avrupa, ABD ve Japonya'da faiz oranları sıfıra yakın seyretmesi, gelişmekte olan ülkelerdeki getirisi yüksek varlıklara olan talebi daha da artırdı. Brezilya, gelişmekte olan piyasalar arasında da en yüksek faiz oranına sahip. Türkiye'de faiz oranları yüzde 6.5; Rusya'da 8'ken, Brezilya için bu oran yüzde 11.75'te seyrediyor.

Realdeki değerlenmenin çok sert olduğunu belirten Brezilya'daki ARD Consultores Associados'un danışmanlarından biri ve eski Planlama Bakanı Raul Vellosa, dolar almaktan başka seçeneklerinin olmadığını söyledi.

Brezilya'ya, 1 Mart'tan 25 Mart'a kadar geçen sürede ticaret ve finansal yatırımlardan toplam 10.5 milyar dolarlık net para akışı oldu. Bu yılki toplam sermaye akışı 33.45 milyar doları bulurken, bu oran 2010'un tümünde 24.35 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.