Advertisement
IMKB HABERLERİ ABONE OL

Aclan Acar, Doğuş Otomotiv'in, finansal sonuçlar ve 2011 yılı hedeflerinin açıklandığı toplantıda, dünya ekonomilerinin yeniden büyüme dönemine girdiğini ancak, ciddi ayrışmalarla karşı karşıya kalındığını, ABD'nin ekonomik durgunluktan çıkışının biraz daha zaman alacağını belirterek, ağırlıkla Çin başta olmak üzere Uzakdoğu ekonomilerindeki gelişmelerin dünya ekonomisini bir parça daha hızlı büyüme trendine soktuğunu anlattı.

Ekonomilerin kısa zamanda toparlanmasını beklemenin hayal olduğunu kaydeden Acar, piyasalarda aşırı sıcak para dolaştığını ve gelişmekte olan ülkelere yöneldiğini, Türk hükümetinin de aldığı tedbirlerle sıcak para girişini ve cari açığı kontrol altına almak adına çalışmalar yaptığını dile getirdi.

Dünyada aşırı para hareketlerinin kur iniş ve çıkışlarını da beraberinde getirdiğini vurgulayan Acar, bu dönemde herkese istikrarlı, fazla spekülatif faaliyetlere girmeden, ayağını yorganına göre uzatarak asli fonksiyonlarına konsantre olmalarını tavsiye ettiklerini dile getirdi.

Türkiye'nin 2010'da beklentileri aşan, çok büyük bir büyümeyle karşılaştığını, bu yıl ise büyüme hızının yüzde 4,5-5 civarında devam edeceği tahmininde bulunan Acar, Merkez Bankasının munzam karşılıklarda almış olduğu önlemlerin aşırı büyümeyi kontrol altına almaya dönük önlemler olduğunu ifade ederek, bu önlemlerin etkilerinin de yavaş yavaş görülmeye başlandığını, gelecek bir kaç ayda da daha fazla bu önlemlerin etkilerinin görüleceğini, otomotiv sektöründeki bu hızlı büyümenin de belli bir noktada kontrol altına geleceğini söyledi.

Ekonomik büyümenin makul ve kontrollü olması hedefi olduğunu belirten Acar, ''Geçtiğimiz yıl yüzde 3 hedeflenirken yüzde 8'lik bir büyümeye ulaşan Türkiye'nin, bir kaç yıl üst üste yüzde 8,9'luk büyümeyi sürdürmesi mümkün değil. Genel olarak yüzde 4,5-5 büyüme hızlarıyla daha sakin ve kalıcı bir büyüme olacağını ümit ediyoruz'' dedi.

Küresel kriz karşısında Türkiye ekonomisinin 2000'li yılların başından bu yana aldığı önlemlerle daha dayanaklı hale geldiğini, sürdürülebilir ekonominin devamı için de özellikle cari açık ve Döviz borçlanmasının kontrol altına alan önlemlerin çok yararlı olduğunu belirten Acar, 2011 ve devam eden yıllarda demir, çelik gibi kıymetli madenlerde veya normal üretim tesislerinin sürdürülebilmesi için gereken mal ve emtia fiyatlarında yükselme riski olduğunu ayrıca dünya ekonomilerinin aşırı likiditeden dolayı enflasyon riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu yükselen ekonomilere sermaye artışlarının devam edeceğini belirten Acar, Ortadoğu'daki gelişmeleri de çok yakından takip ettiklerini, zaman içinde Türkiye'yi de etkileyecek gelişmeler olduğunu belirterek, seçimlerin ardından, yeni hükümetin mutlaka önümüzdeki döneme ilişkin sıkı maliye ve para politikaları ile devam edeceğini, yılın ikici yarısında birinci yarıya göre büyüme hızını kontrol altına alan bir yapının olacağını söyledi.

Acar, şu anda bir seçim ekonomisini çok fazla hissetmediklerini, hükümetin aldığı önlemlerle bunu gösterdiğini, yüksek düzeyde zorunlu karşılık oranlarıyla bir şekilde ekonomiyi para politikası tedbirleri uygulayarak soğutma çabasının da devam edeceğini belirtti.

VOLKSWAGEN TÜRKİYE'DE YATIRIM YAPACAK MI?

Volkswagen'in uluslararası yatırım stratejileri ve politikaları olduğunu, bu plan çerçevesinde Türkiye'ye yatırım yapma kararını Volkswagen'in kendisinin vereceğini dile getiren Acar, daha önce de açıkladıkları gibi bu konuda bir karar verilirse kendilerinin her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

Acar, dünya ekonomilerinde ve Türkiye'nin ihracat yaptığı pazarlarda ciddi daralmalar yaşandığını dile getirerek, Avrupadaki ekonomilerin tekrar rayına girmesiyle beraber tekrar ihracatın 3-4 milyar dolarlık artı değere ulaşacağını belirtti.

Bir gazetecinin sorusu üzerine de otomotiv sektörüne ilişkin Rekabet Kurulu'nun soruşturmasına ilişkin Acar, ''Otomobil sektörü bu ayın 12'sinde savunmalarını verecek. Biz kendimizden eminiz. Çok kapsamlı bir savunma hazırlandı. Otomotiv sektörü dünyada ve Türkiye'de rekabetin en yoğun yaşandığı yer. Onun için burada rekabetin ihlal edildiğinin düşünülmesi çok anlamsız'' dedi.

Acar, Doğuş Otomotiv olarak bu yıla ilişkin büyüme, ciro ve kar oranı hedeflerinin, yılın ikinci yarısından itibaren Türkiye ekonomisindeki gelişmelere paralel yukarı yönlü revize edilebileceğini söyledi.