Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın politika faizini artırmasının ardından, dolar karşısında son 14 ayın zirvesinden gevşedi. Portekiz'in bankalarının hisselerine gelen alımlar Avrupa finans hisselerine ikinci gün üst üste yükselmesine öncülük ederken, Portekiz'in tahvillerinin sigorta maliyeti (CDS oranları), ülkenin yardım talebinden sonra düştü.

Euro dolar karşısında, New York saati ile 07:45'te, yüzde 0.3 değer kaybetti. Stoxx 600 Endeksi yüzde 1.9'luk bir sıçrama gerçekleştirdi. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratı ise yüzde 0.5 yükseldi. Portekiz'in CDS oranları, 5 Nisan'da 585 ile rekor seviyeye ulaştıktan sonra 550 seviyesine indi. Avustralya doları 16 önemli para biriminin tümü karşısında yükselirken, bakır fiyatları da üçüncü gün üst üste yukarı yönde hareket etti.

Konuya yakın iki Avrupalı yetkiliye göre, Portekiz'in kurtarma paketinin büyüklüğü 75 milyar euroya (107 milyar dolara) kadar çıkabilir. Borçlanma maliyetlerinin rekor seviyelere yükselmesi, Portekiz'in Yunanistan ve İrlanda'dan sonra yardım istemek zorunda kalan üçüncü Euro Bölgesi ülkesi olmasına neden oldu. Avrupa Merkez Bankası, bugünkü toplantısında, politika faizini 25 baz puan yükseltti. Banka böylelikle 2008 yılından bu yana ilk kez faiz artırımına gitti.

Londra'da Rabobank International'dan kıdemli Döviz stratejisti Jane Foley, "Portekiz'in yardım talebinde bulunmasının hemen ertesi günü Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artırımına gitmesinde bir ironi var" dedi ve "25 baz puanlık bir faiz artırımının bölgedeki fonlama maliyetinde önemli bir fark yaratmayacağı yönünde tartışmalar sürerken, çevre ülkelerindeki kriz, Avrupa Merkez Bankası'nın gelecek bir yılda faizleri ne kadar yukarı itebileceği konusundaki soru işaretinin altını çiziyor" şeklinde görüş bildirdi.