Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un ABD'nin kredi notunun görünümünü indirmesi ABD Parlamentosu'nda da tartışıldı. ABD Başkanı Barack Obama, konuya daha ılımlı yaklaşarak, Cumhuriyetçiler ve Demokratların bu konuda işbirliği yapıp, bütçe sorununun üstesinden gelebileceklerini belirterek, Cumhuriyetçiler'e çağrıda bulundu.

Diğer yandan ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, derecelendirme kuruluşu S&P'nin ABD'nin AAA olan kredi notunun görünümünü “negatif” olarak belirleme kararına katılmadığını söyledi. Geithner, ülkesinin kredi notunu kaybetmesi riski olmadığını söyledi.

Geithner, "Standard and Poor's'un görüşüne katılmıyorum; uzun vadeli mali pozisyonumuzun iyileştirilmesi için görümünün bugün geçmişte olduğundan daha iyi durumda olduğunu düşünüyorum" dedi.

Demokratların ve Cumhuriyetçilerin açıkların azaltılması için tedbirler alınması gerektiği konusunda görüş birliği içinde olduklarını belirten Geithner, bütçe konusunda siyasal bir uzlaşı sağlanacağını savundu..

Ancak taraflar arasında bunun nasıl yapılacağı konusunda bir anlaşmazlığın olduğunu ifade etti.

Obama Yönetimi ve Kongre liderlerinin bütçe açıklarının zaman içinde 4 trilyon dolar azaltılmasını hedefleyen bir anlaşmaya varmalarının mümkün olduğunu belirten Geithner, ancak açıkların azaltılacağına piyasaların inandırılması için ortaya konulacak tedbirlerin uygulanmasına yönelik güvenilir zorlayıcı mekanizmalar bulunması gerektiğini ifade etti.