Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'de yüksekten seyreden faiz oranları, gelişmekte olan ülke hisse senetlerinin kazanç profilini düşürebilir. Bu durum da gelişen piyasalarda yaşanan 14 yılın en büyük rallisini sona erdirebilir.

Gelişmekte olan piyasa analistleri 2 yıldır ilk kez bu hisselerin kâr beklentilerini yükseltmek yerine aşağı çekti. Bloomberg ve Morgan Stanley'nin verilerine göre, enerji üreticileri ve daha küçük ölçekli şirketler yerlerini daha büyük hisse senetlerine kaptırmaya başlıyor. Analistler, bunun gelişen piyasalarda 2008'den bu yana yaşanan rallinin sona erişinin bir habercisi olabileceğini belirtiyor.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 0.9 kazanç sağladı. Birçok yatırım fonu yatırımcısı ise son 5 aydır gelişen ülke hisselerine yöneldi.

Societe Generale SA ve Barclays Wealth, enflasyon risklerinin yüksek kâr marjlarına zarar verebileceğini belirterek, müşterilerine ellerinde gelişmekte olan piyasa yatırımlarını azaltmaları tavsiyesinde bulunuyor.

Londra'daki Barclays Wealth'in yatırım stratejistlerinden Kevin gardiner, enflasyon riskinin daha görünür hâle geldiğine dikkat çekerek, büyümenin hız kestiğini, değerlemelerin ise ful seviyeye çıkmış olduklarını söyledi.

MSCI Gelişmekte olan piyasalar endeksi dün Standard&Poor's'un ABD'nin kredi notunun görünümü negatife çekmesinin ardından yüzde 1.7 değer kaybetti.