Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Standard&Poor's'un not düşürmesiyle gerilen piyasalar bugün ABD'den gelen konut başlangıç verilerinin ilerleme kaydetmesi ve Johnson & Johnson gibi birçok şirketin beklentileri aşan bilançolar açıklamalarının etkisiyle Asya Borsaları yükseldi. Dünyanın en büyük ekonomisindeki toparlanmanın sürdüğü sinyali, Asya'daki hisselere bu ayın en büyük değerlenmesini yaşattı.

Japonya'nın en büyük çip testleri üreten şirketi Advantest, Intel Corp.'un çeyrek satışlarının beklentileri aşacağı tahmininde bulunmasının ardından yüzde 2.4 oranında prim yaptı. Dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton Ltd. da metal ve petrol fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 1.2 değer kazandı. Samsung Electronics Co., şirketin hard-disk sürücü birimini satmaya karar vermesiyle yüzde 3.9 artış kaydetti. Güney Kore'nin en büyük kimyasal üreticisi LG Chem Ltd. ilk çeyrekte yüzde 27 kazanç sağlamadığını açıklamasının ardından yüzde 5.2 yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1 kazançla 135.64 puana çıktı. Endeks geçtiğimiz hafta yüzde 0.5 değer kaybetmişti.

Tokyo'daki Mitsubishi UFJ Asset Management Co.'nun üst düzey stratejistlerinden Kiyoshi Ishigane, ABD'deki taleplerin ilk baştaki kadar olmasa da toparlanmaya işaret ettiğini söyledi. Ishigane, Salı günü ABD'den gelen konut başlangıçları verilerinin iyi olduğunu, bunun da ekonomi için bir artı olduğunu ve piyasanın da bunu hemen algıladığını belirtti.

Japonya'daki Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.4; Avustralya S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.9; Yeni Zelanda'nın NZX 50 Endeksi yüzde 0.7 ve Güney Kore Kospi Endeksi ise yüzde 1.8 artış kaydetti.

Hong Kong'taki Hang Seng endeksi ve Çin Şanghay Bileşik endeksi de sırasıyla yüzde 0.9 ve yüzde 0.3 değer kazandı.