Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bir Alman yetkilisinin Yunanistan'ın yeniden yapılandırmaya gitmek zorunda kalacağı açıklamalarının ardından Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'de borçlanma maliyetleri yükseldi; tahviller düştü.

Hisse senetlerindeki değerlenmeyle güvenlik varlık talebi geriledi ve Almanya'nın 10 yıllık tahvilleri ikinci gününde de değer kaybetti. Almanya'daki 2 yıllık tahviller ise, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ekonomik danışmanlarından Lars Feld'in Yunanistan'ın yeniden yapılandırılmasının ihtimal dahilinde olduğunu söylemesi üzerinde artış kaydetti. İspanya'daki tahviller de 10 yıllık tahvillerin ihracında taleplerdeki artışın etkisiyle yükseldi.

Yunanistan'ın yeniden yapılandırılması konusunun piyasaları etkilediğini, bunun da çevre ekonomilerdeki tahvilleri aşağı çektiğini belirten Londra'daki Lloyds Bank Corporate Markets'ın stratejistlerinden Charles Diebel, "tahvil piyasasında faizlerin arası açılmaya devam ediyor. Bu durum, yapılandırma risklerini artıyor" diye konuştu.

Yunanistan'da 2 yıllık tahvillerin getirisi 30 baz puan artış kaydederek yüzde 21.02'ye çıktı. Yunan tahvillerinin faizi daha önce yüzde 22.12 ile 1998'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı. 2013'de vadesi dolacak olan yüzde 4.6 faizli kağıt ise 3.5 euro düşüşşe 74.55'e geriledi.

Yunanistan'ın 10 yıl vadeli tahvilleri ise 13 baz puan artışla yüzde 14.61'e yükseldi ve Almanya'nın aynı cinsten tahvilleri ile arasındaki farkı yüzde 11.3'e çıkardı. Faizler dün yüzde 14.66 seviyesinden Euro dönemi rekorunu kırmıştı.

Yunanistan'ın yapılandırma olmadan bu durumdan çıkmasının güç olduğuna değinen Feld, bunun yalnızca temerrüde düşmek anlamına gelmediğini, bir Avrupa kuruluşunun da ülkenin tahvillerini satın alabileceğini söyledi.

10 yıllık Alman tahvillerinin getirisi de bugün 3 baz puan yükselerek yüzde 3.31'e ulaştı. Alman tahvillerinin faizi dün 24 Mart'tan bu yana en düşük seviyesine işaret ederek yüzde 3.225'e gerilemişti. Almanya'nın 2 yıl vadeli tahvillerinin getirisi ise 4 baz puanlık artışla yüzde 1.84'ten işlem gördü.