Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York Borsası hisse senetleri,  Intel Corp. ve Yahoo! Inc. gibi önemli şirketlerin satışlarının tahminleri aşması ve emtia üreticilerine gelen alışlarla güne güçlü yükselişlerle başladı. Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, bu çıkışla birlikte, ikinci gün üst üste yukarı yuönde hareket ediyor.

Dünyanın en büyük chip üreticisi İntel, gelir tahmininin analistlerin projeksiyonlarını geçebileceğini açıklamasının ardından yüzde 6.8 yükseldi. ABD'nin en fazla ziyaret edilen web portalı Yahoo! Inc.'in hisseleri yüzde 3.3 değer kazandı. Pratt & Whitney jet motorlarının üreticisi United Technologies Corp., satış tahmininin alt sınırını yükseltmesinin ardından yüzde 3.7 yükseldi. Alcoa Inc. ve Chevron Corp., zayıf dolara bağlı olarak emtia fiyatlarındaki artış nedeniyle en az yüzde 2 değer kazandı.

S&P 500 Endeksi yüzde 1.2 yükselerek, New York saati ile 09:33'te 1,328.77 puana yükseldi. Gösterge endeks, dün ABD konut başlangıçları verisinin beklenenden iyi çıkmasının ardından bu ayın en hızlı yükselişini göstermişti. Dow Jones Endeksi ise 157.92 puan ya da yüzde 1.3 yükselerek 12,424.67 puana çıktı.

Charlottesville'deki Chase Investment Counsel'in başkanı Peter Tuz, "Şirketlerin karları yeterince iyi" dedi ve "Farkı endüstrilerden şirketlerin önemli bölümü için, bu çeyrek bekle-gör dönemiydi. İnsanlar ekonominin yavaşladığından endişe duyuyorlardı. Birçok şirket iyi kar açıklayarak ve oldukça pozitif görünümle birlikte, bu durumun üstesinden geldi. Bu, yukarı yönlü bir işaret" şeklinde görüş bildirdi.