Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol vadeli işlemlerinde fiyatın 80 Dolar’a döneceği üstüne bahse giren oyuncuların sayısı hızla artıyor. Bu oyuncuların tuttukları açık pozisyon sayısını gösteren figürler Ocak ayından bu yana ikiye katlandı. Açık pozisyon sayısı, piyasada işlem yapan yatırımcıların belirli bir vadede satın aldıkları kontratların toplamından oluşuyor.

Aşağıdaki grafikte beyaz çizgi ile temsil edilen 2011-2012 Aralık sonu vadeli 80 Dolar put opsiyonu kontratlarındaki açık pozisyon. Bu durumda vade sonunda, petrolün varil başına 80 Dolar’a düşeceğini savunan oyuncuların toplam pozisyon büyüklükleri 2 katına çıkmış durumda. Put opsiyonu satın alan yatırımcılar fiyatların düşmesi yönünde bahse girmiş oluyorlar. New York Ticari İşlemler Borsası’nda açık olan en büyük hacimli 10 kontratın içinde % 21’lik bir paya sahip olan bu bahsin büyüklüğü göze çarpıyor. Bu vadeden sonra en yüksek büyüklüğe sahip petrol kontratı ise Haziran vadeli ve 150 Dolar / Varil öngören call kontratı. Call opsiyonlar kullanıcıya belirtilen vadede alım hakkı sağlarkeni put opsiyonlarda ise aynı kullanım hakkı satım için kullanılabiliyor. Petrol opsiyonlarında 1 kontrat, 1000 varil petrolü temsil ediyor. 80 Dolar kullanım fiyatlı satım opsiyonlarında açık pozisyon sayısı 43.312 lot iken Haziran vadeli alım opsiyonlarının büyüklüğü 1. Sırayı 43.859 kontratla alıyor.

Alınan düşüş yönündeki pozisyonların bir kısmını uzun pozisyon taşıyan fonların sigortası olarak görmek mümkünken diğer yandan da petolde daha önce 80 Dolar’ın birçok kez denenmesinin önemli bir psikolojik sınır yarattığı da görülüyor.

Grafikte kırmızı ile gösterilen fiyat çizgisi ise opsiyonun fiyatını gösterirken, beyaz çizgi açılan pozisyonların büyüklüğünü gösteriyor.



Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü