Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Enflasyon önlemleri kapsamında birbiri ardına faiz artırımına giden Asya'daki merkez bankaları, böylece Asya paralarını da yukarı taşıyor.

En sonuncu artışını dün gerçekleştiren Tayland Merkez Bankası bir yıldan az sürede 6 kez faiz artırdı. Çin Başbakanı Wen Jiabao ve Çin Merkez Bankası Başkanı Yardımcısı Hu Xiaolian geçtiğimiz hafta, 32 haftanın en yükseğinde seyreden enflasyon oranını kontrol altına alabilmek için daha esnek yuana izin verilebileceğini açıkladı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, ABD'den gelen olumlu bilanço rakamlarının etkisiyle yüzde 1 artış kaydetti.

Tokyo'daki Mizuho Corporate Bank Ltd.'ın analistlerinden Shigehisa Shiroki, Asya'daki merkez bankalarının bölgedeki paraların değerlenmesini tolere edeceğini söyledi.

Tayvan doları, ABD doları karşısında yüzde 0.4 değerlenerek 28.898'e çıktı. Güney Kore wonu, Endonezya Rupisi ve Malezya ringgiti yüzde 0.2'şer artışla sırasıyla 1080.25; 8,631 ve 3.0093'ten işlem gördü.

Tayvan doları 11 Nisan'da ülkenin Mart ayında ihracat siparişlerinin yüzde 13.4 yükselmesinin ardından en yüksek seviyesine tırmandı.

Union Bank of Taiwan'ın Döviz traderlarından Tarsicio Tong, sürpriz bir şekilde artış kaydeden ihracat rakamlarının para birimlerini yukarı çektiğini belirtti.