Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Erdem Başçı başkanlığındaki ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında gösterge faiz beklendiği gibi sabit tutulurken zorunlu karşılıklar ise %15'ten %16'ya yükseltildi.

Banka böylece politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 6,25'te, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 1,50'de, borç verme faiz oranını yüzde 9'da, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 8'de sabit tuttu.

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede yüzde 0 olarak uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı ve yüzde 12 olarak uygulanan borç verme faiz oranı da değiştirilmedi.

Banka yabancı para için zorunlu karşılık oranlarında artışa gitti. Banka en son 23 Eylül 2010 tarihinde yabancı para zorunlu karşılık oranını 1 puan artırarak yüzde 10'dan yüzde 11'e çıkarmıştı.

Yeni düzenlemeyle, yabancı para zorunlu karşılık oranları vadeler itibariyle şöyle oldu:

''- Vadesiz ile ihbarlı DTH ve yabancı para özel cari hesaplarında, 1 aya kadar vadeli, 3 aya kadar vadeli, 6 aya kadar vadeli ve 1 yıla kadar vadeli DTH/yabancı para katılma hesaplarında yüzde 12,

- 1 yıl ve daha uzun vadeli DTH/yabancı para katılma hesapları ile birikimli DTH/yabancı para katılma hesaplarında yüzde 11,

- 1 yıla kadar vadeli (1 yıl dahil) diğer yükümlülüklerde yüzde 12,

- 3 yıla kadar vadeli (3 yıl dahil) diğer yükümlülüklerde yüzde 11,5,

- 3 yıldan uzun vadeli diğer yükümlülüklerde yüzde 11.''

Türk lirası zorunlu karsılık oranlarında yapılan düzenlemeye göre, vadesiz, ihbarlı mevduatlar ve özel cari hesaplar için oran yüzde 15'den yüzde 16'ya, 1 aya kadar vadeli mevduatlar/katılma hesapları (1 ay dahil) için de yüzde 15'ten yüzde 16'ya yükseltildi. Bunun dışında kalan diğer yükümlülükler sabit tutuldu.

Munzam artışıyla 1,4 milyar dolar ve 1,5 milyar TL piyasadan çekilecek.


MB: İŞSİZLİK ORANLARI HALA YÜKSEK

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, gerekmesi halinde yeni adımlar atmaya hazır oldukları mesajı verildi. Kasım'dan bu yana alınan tedbirlerin etkilerinin 2'nci çeyrekte belirginleşeeğini dile getiren Banka, istihdam koşullarında iyileşmenin sürdüğünü ancak işsizlik oranlarının yükseldiğini de ifade etti.

Bankanın açıklamasında, "Petrol fiyatlarındaki artışların gecikmeli yansımaları ve baz etkileri nedeniyle enflasyonun kısa vadede yukarı yönlü bir eğilim sergileyeceği, yıl boyunca hedef etrafında dalgalandıktan sonra yılı yüzde 5,5 olan hedefin bir miktar üzerinde tamamlayacağı tahmin edilmektedir. Merkez Bankası petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki artışların birincil etkilerine tepki vermeyecektir. Ancak, ikincil etkiler yakından izlenecek ve fiyatlama davranışlarında bozulma olmasına izin verilmeyecektir" ifadelerine yer verildi.

Kararın ardından gösterge faiz geriledi.

İNAN DEMİR: KARAR ŞAŞIRTICI DEĞİL

Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık kararını açıklamasından önce Bloomberg HT'ye canlı yayında konuşan Finansbank Başekonomisti İnan Demir, kararın şaşırtıcı olmadığını ifade etti.

Demir, TCMB'nin faiz kararını açıkladığı duyurusunda da yer alan zorunlu karşılıklardaki artış ihtimalinin ardından, 400 baz puana kadar artış olabileceğini öngörmüştü.

Finansbank Başekonomisti, zorunlu karşılıklardaki her 4 puanlık artışın piyasa tarafından 1 puanlık faiz artışı olarak algılandığına da dikkat çekti.

SENGÜL DAĞDEVİREN: KONTROLLÜ BİR MEKANİZMA

ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren ise zorunlu karşılıklarda yapılan yüzde 1'lik artış haberinin ardından Bloomberg HT'ye canlı telefon bağlantısında konuştu.

Merkez Bankası'nın kararını da zorunlu karşılıklardaki artışı da bekliyor olduklarını belirten Dağdeviren, TCMB'nin yine finansal istikrar vurgusunun, diğerlerinden daha çok öne çıktığını savundu.

Dağdeviren, "özellikle enflasyon vurgusunun şimdilik çok yapılmamış olması, önümüzdeki hafta açıklanacak enflasyon raporu öncesinde ciddi bir revizyona gidilmeyeceği anlamına geliyor" dedi.

Dağdeviren, Merkez Bankası'nın kontrollü bir mekanizma üzerinden kendine yer açmaya çalıştığını vurgulayarak, para politikası tarafından olmasa da, kredi tarafından sıkılaştırma yaparak bu politikayı harekete geçirdiğini ifade etti.

Merkez Bankası'nın bu politikasını tutarlı bulduklarını söyleyen Sengül Dağdeviren, "vadeye göre kredilerde ayarlama yapılmasını da tutarlı buluyoruz" yorumunu yaptı.

KERİM ROTA: ZORUNLU KARŞILIKLARDAKİ ARTIŞ; SIKILAŞTIRMANIN SÜRDÜRÜLDÜĞÜ SİNYALİNİ VERİYOR

Akbank Hazineden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kerim Rota ise zorunlu karşılıklarda bu kez artış beklenmiyor olduğunu, ancak yüzde 1'lik artışın piyasayı çok etkilemeyeceğini söyledi.

TCMB'nin Şubat ayında zorunlu karşılıklarda artışa gitmemiş olduğunu hatırlatan Rota, 1 aylık aranın ardından Mart ve Nisan'da yapılan yüksek artışların, piyasa tarafından daha sert algılandığını belirtti. Kerim Rota, “O sebeple, bu ayki artış en azından artışların son bulmadığı sinyalini veriyor. Bu da piyasanın daha hazırlıklı olmasına yardımcı olacaktır” dedi.

Merkez Bankası'nın bankacılık sektöründen beklentilerini netleştirdiği algısının oluştuğunu söyleyen Rota, “İlk başta politika faizleri düşürülürken zorunlu karşılıkların artırılması, tam bir sıkılaştırıcı etki yaratmıyor, öyle bir algı oluşturmuyordu. Ancak faizler sabit tutularak yapılan munzam karşılık artışı, daha net bir sıkılaştırma sinyali veriyor” dedi.

TOLGA EDİZ: TL'DE EK ÖNLEM ALINMASI SÜRPRİZ NİTELİĞİNDE

Ashmore Investment Management Portföy Yöneticisi olan Tolga Ediz, dolar bazında artışın sürpriz olmadığını belirtti. Ediz, "Dolar bazında artışı bir süredir bekliyorduk. Ama TL'deki artış sürpriz oldu. Geçen ay sert önlemler alınmıştı, bu nedenle ek önlemler alınmasını enteresan buldum" dedi.

ASLI HANCI: "100-200 BAZ PUANLIK ARTIŞ BEKLENTİ DAHİLİNDEYDİ"

TSKB Hazine Müdürü Aslı Hancı, munzam karşılıklardaki 100 baz puanlık artışın büyük sürpriz olmadığını belirtti. Hancı, "Geçen ay bankanın yüksek oranlı artırımından sonra 100 baz puanlık artış çok büyük bir sürpriz değil. Piyasa anketlerinde de 100-200 baz puanlık bir artış beklentiler dahilindeydi" dedi. Hancı, yabancı parada da değişiklik yapılmasının beklendiğini belirtti.