Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Apple, Morgan Stanley, Qualcomm gibi şirket karlarının beklentileri aşması ile moral bulan ABD Borsaları son 3 yılın zirvesine yaklaştılar. Dow Jones Sanayi Endeksi 52 puan artışla, % 0.4 yükselerek günü 12.505 puandan kapattı ve böylece psikolojik olarak önemli bir seviye olan 12.500’ü kırmış oldu. MSCI Dünya Endeksi % 0.7 tırmanırken bir önceki günün yükselişi olan % 2’nin üstüne bir yükseliş daha eklenmiş oldu. ABD S&P 500 Endeksi’nde bilanço açıklayan 115 şirketin % 81’i beklentileri aşarken, Nisan 11’de başlayan sezon pozisyon taşıyan yatırımcıların yüzünü güldürmeye başladı. Hisse başına karlar % 19 artarken satışlar % 5 arttı ve tahminde bulunulan şirketlerin % 72’si bu alanda beklenenden iyi sonuçlar açıklamış oldu.

ABD seansında haftalık işsizlik verilerinin ve Philadelphia FED Endeksi’nin beklentileri karşılayamaması yukarı yönlü bahislerin bir miktar geri çekilmesine yol açtı. Yine de borsalardaki moraller bozulmadı ve MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi % 0.9 değer kazanarak Haziran ayından bu yana en yüksek seviyeden kapanış yaptı.

Paskalya dolayısıyla bugün ABD’de vadeli işlemler dahil olmak üzere tüm piyasalar kapalı.

ASYA SEANSI HAYLİ SAKİN

Avustralya, Hindistan, Singapur, Hong Kong gibi piyasaların kapalı olduğu günde işlemler dar banttan geçiyor. Dolardaki güçsüzlüğe bağlı olarak kuvvetlenen Japon Yeni 82 desteğini aşağı doğru zorlayınca Japon hisse senetlerine de satış geldi, günün devamında ise Topix ve Nikkei 225 gibi endekslerin artıya döndüğü görülüyor. Önemli bir verinin bulunmadığı bölgede ABD’deki kazançlar takip ediliyor.

DOLARDAKİ ZAYIFLIK EMTİALARA OLUMLU YANSIYOR

Dolar Endeksi’nin 30 ayın en  düşüğünde olması emtiaların değerini tipik olarak artırırken spot altında 1.500 Dolar üstüdenki seyir devam ediyor. Bugün kapalı olan petrol piyasası da dünü yükselişe tamamladı. ABD tipi ham petrol 112 Dolar / Varil’i geçerken Brent tipi ham petrol varil başına 121.45 Dolar’a tırmandı. Gümüş ise son 31 yılın zirvesindeki hareketine devam ediyor. 24 ham maddeden oluşan SPGSCI Emtia Endeksi günü % 0.49 yükselişle kapattı.

İÇ PİYASADA MERKEZ SONRASI HAREKETLİLİK YAŞANIYOR

Gösterge tahvilin büyük bölümünün yabancı yatırımcıların elinde olması, dolaşımdaki kağıtların sınırlı olması sebebiyle hareketin hızlı olması gibi etkiler dün gösterge tahvil faizini aşağı yönlü hızla itti. Merkez Bankası’nın karar metninde enflasyona ilişkin beklentilerin piyasaya göre iyimser kalması  ve enflasyon artışlarında faiz silahını kullanmakta isteksiz kalınacağının açıklanması üzerine ralli başladı. Gösterge tahvilin bileşik faizi günü % 3.36 düşerek 8.33 bileşikten tamamladı. TL ise karar sonrası yatay bir seyir izlerken Dolar / TL 1.52 seviyesinde, Dolar’a karşı kuvvetlenen Euro’nun etkisiyle Euro / TL 2.20’yi kırmış durumda. Sepet Kur 1.87’nin altındaki seyrine devam ediyor.

Bugün beklenen önemli bir veri ya da bilanço bulunmuyor.

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü