Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon yeninin 3 haftanın zirvesinden gevşemesiyle ihracatçılar değerlendi; Tokyo Borsası kayıplarını telafi ederek artış kaydetti. japonya'daki araba üreticileri de üretimin yeniden başlayacağı yönündeki açıklamaların ardından değer kazandı.

Toyota, Honda ve Nissan yüzde 0.8 oranında prim yaptı. Arabalar için hazırlanan mikrokontrol çipleri piyasasında yüzde 30 pay sahibi olan Renesas Electronics Corp., 11 Mart'ta hasar görmüş olan fabrikalarından birinde üretime yeniden başlayacağının açıklamasının ardından yüzde 6.2 değerlendi. yaskawa Electric Corp. da Credit Suisse Group AG'nin şirketin kredi notunu artırmasıyla yüzde 6.4 yükseldi.

Renesas'ta üretimin yeniden başlayacak olmasının piyasalar için iyi bir haber olduğunu belirten Kabu.com Securities Co.'nun analistlerinden Tsutomu Yamada, "hem yarı iletken üreticileri hem de otomobil üreticileri için olumlu bir gelişme. Yatırımcılar arz zincirindeki iyileşmeleri dikkatle izliyor" dedi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.2 kazançla 9,715.66 puana çıktı ve 4. kez haftalık kazancına yöneldi. Topix Endeksi de yüzde 0.3 değerlenerek 843.80 puandan işlem gördü. Avustralya, Yeni Zelanda, Hong Kong ve Singapur borsaları bugün tatil sebebiyle kapalıydı.

Topix endeksinin depremden bu yana kaydettiği kayıplar dün itibariyle yüzde 10'dan yüzde 9.6'ya geriledi. Aynı süre içerisinde Standard&Poor's 500 Endeksi yüzde 3.3; Stoxx Europe 600 Endeksi de yüzde 0.9 yükseldi.

Yen, dolar karşısında önce 81.67 seviyesine çıktı; ardından 81.90 dolara geriledi. Euro/Yen paritesi de 119.22 yenden işlem gördü.