Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de enflasyonist baskıların yılın ikinci yarısına kadar gevşemeyeceği ve yüksek emtia fiyatlarının şirket kârlarına zarar vereceğine dair endişeler, Çin Borsalarında sert satışlara sebep oldu.

China Vanke Co. ve Poly Realt Estate Group Co., merkez bankasının enflasyonun yılın ilk yarısında yukarı yönlü seyredeceğini söylemesinin ardından değer kaybetti. Çin'in en büyük metal üreticisi Aluminum Corp. of China Ltd., ilk çeyrekte kazançlarının yüzde 47 düşüş kaydetmesiyle yüzde 1 geriledi. China Southern Airlines Co. ise daha güçlü yuanın kazançları artıracağı yönündeki spekülasyon üzerine 2 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Sıkılaştırma politikalarına ilişkin belirsizliklerin arttığına ve borsada dalgalanmalara sebep olduğuna dikkat çeken Central Chine Securities Co.'nun stratejistlerinden Li Jun, hükümetin emlak yatırımları üzerindeki kontrollerinin net bir fiyat düşüşü görene kadar süreceğini belirtti.

şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.1 kayıpla 3,024.58 puana geriledi ve böylece bu hafta toplamda yüzde 0.9 değer kaybetmiş oldu. CSI 300 Endeksi ise çok değişmedi ve 3,316.13 puandan işlem gördü.

Şanghay Bileşik Endeksi bu yıl yüzde 7.7 artış kaydederek, Asya borsaları arasında en iyi performansı gösterdi.

Çin'in en büyük imar şirketi China Vanke, yüzde 0.8 düşüşle 8.61 yuana geriledi. Rakibi Poly Real Estate Group co. da yüzde 0.5 değer kaybetti ve 13.73 yuandan işlem gördü. Çin'in en büyük bankası Industrial and Commercial Bank, yüzde 0.4 kayıpla 4.56 yuana düştü.