Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de etkili olan soğuk hava ve yağmurun mısır ve soya fasulyesi ekilen alanları sınırlayacağı endişesiyle mısır ve soya fasulyesi fiyatları yükseldi.

Pennsylvania'daki Planalytics'te meteorolojist olan Tim Bowden, Arkansas'tan Detroit'e kadar birçok bölgenin 10 gün boyunca 20 santimetre yağış alacağını belirtti.

Temmuz vadeli mısır kontratı, 4 sent veya yüzde 0.5 yükselerek Chicago Board of Trade'de bushel başına 7.445 dolarla kapanışı yaptı. Geçtiğimiz yıl ikiye katlayan mısır fiyatları, 11 Nisan'da 7.8875 dolarla Haziran 2008'den beri en yüksek seviyeyi gördü. Ancak emtia buna rağmen bu hafta yüzde 0.7 oranında değer yitirdi. Chicago Board of Trade bugün Paskalya taili nedeniyle işlem yapılmıyor.

Temmuz vadeli soya fasulyesi ise Chicago'da 20.5 sent veya yüzde 1.5'luk yükselişle 13.8975 dolardan işlem gördü. En aktif kontrat, 14 Nisan'da 13.2825 dolarla 3 haftanın en düşük seviyesine inmesinin ardından bu hafta yüzde 3.5 yükseldi.

ABD'deki Northstar Commodity Investment'ta analist olan Mark Schultz, piyasaların ekili alanların azalmasına odaklandığını belirtti. Schultz, ABD'nin Çin'e ithalatının artmasının da soya fasulyesi fiyatlarındaki yükselişte etkili olduğunu belirtti. ABD en büyük mısır ve soya fasulyesi ihracatçısı.