Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Doların, düşük faiz oranlarının yapısından kaynaklı olarak geride kaldığını belirten Westpac Banking Corp.'un Döviz stratejistlerinden Richard Franulovich, dünya genelindeki faiz artışının böyle bir etki yarattığını, o sebeple doların zayıflığının bu kez önemli sebeplere dayandığını ifade etti.

Bloomberg televizyonuna konuşan Franulovich, S&P 500'ün ABD'nin not görünümünü düşürmesinin tahvil ve hisse senetlerine yansımadığını, ancak küresel olarak doların cezalandırılmış olduğunu savundu.

Doların euro karşısında 1.50'lere gerileyebileceğini öngören Franulovich, yen karşısında 80 yen seviyesine, Kanada doları karşısında ise 90'lı rakamlara düşebileceğini belirtti.

ABD'nin en çok ticaret yaptığı 6 ülkenin para birimi karşısında doların hareketini inceleyen Dolar Endeksi dün yüzde 0.9 kayıpla 73.735 puana düşerek, 2008 Ağustos'undan bu yana en düşük seviyesine işaret etti. ABD doları, Avustralya doları karşısında da rekor düşük seviyeye gerilerken, birçok önemli para karşısında birkaç yılın en düşük seviyesinden seyretti.

Franulovich, doların bir miktar gerekenden fazla satışmış olduğunu, ancak bunun ardından önemli bir nedenin yattığını birçok kez yineledi.

Bu arada Avrupa Merkez Bankası ve Kanada Merkez Bankası dahil birçok merkez bankası faiz artırımına giderken Fed, hâlâ faizleri yüzde 0.25 ile rekor düşük seviyede tutuyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's, 18 Nisan'da ABD'li liderlerin 2013'e kadar bütçe açığını azaltma planında anlaşamazsa, ülkenin AAA kredi notunun düşebileceğini söyledi. S&P, ABD'nin kredi notunun görünümünü negatife çekti.