Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

11 Mart'ta birbiri ardına deprem ve tsunami felaketi yaşayan Japonya'da ekonomiyi kötü günler bekliyor. Japonya Merkez Bankası Başkanı Masaaki Shirakawa, ülke ekonomisinin yılın ilk yarısında daralabileceğini belirtti. Ancak Shirakawa, durumun daha kötüye gitmemesi için hızlı bir şekilde harekete geçme vaadinde bulundu.

Cuma günü konuşan Shirakawa, ilk ve ikinci çeyrekte üretim ve gayrisafi yurtiçi hasılada küçülme beklediklerini ifade etti.

Merkez bankalarının karamsar tablolar çizmesi çok alışıldık bir hareket olmaması sebebiyle, BOJ Başkanı'nın sözleri dikkatle takip edildi. Bu açıklamalar, Shirakawa'nın özel sektör ekonomistlerinin beklentilerini doğrulayarak ekonomi hakkında karamsar tahminlerde bulunduğu ilk resmi konuşması olması bakımından önem taşıyor.

ESP Forecast anketinin Nisan ayı sonuçlarına göre, ekonomisler Japonya'nın GSYH'nın Ocak-Mart aralığındaki çeyrekte yıllık bazda yüzde 0.22 daralmış olacağını, Nisan-Haziran dönemi içinse bu oranın yüzde 2.83'e çıkacağını öngörüyor.

Shirakawa da küçülme riskinin problemlerin kaynağı olduğunu vurguladı.