Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Barack Obama, Ermenilerin 1915 yılı olaylarının yıl dönümü olarak kabul ettikleri 24 Nisan günü ile ilgili bir gün önce Amerikan başkanları için artık geleneksel hale gelen açıklamayı yayınladı.

Obama "96 yıl öncesinde, 20'nci yüzyılın en kötü mezalimlerinden biriyle sonuçlanan korkunç olayları ciddiyetle hatırlıyoruz" ifadesini kullandı.

1915 yılı olayları için geçen yıl olduğu gibi "soykırım ifadesini kullanmayan Obama, ancak olaylar için "Büyük felaket-Meds Yeghern " dedi.

Açıklamasında, "1915 yılında, Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerinde 1.5 milyon Ermeni'nin katledildiğini veya ölüme yürüdüğünü" savunan Obama, "kendisinin, 1915 yılında meydana gelen olaylara ilişkin bakışını tutarlı şekilde belirttiğini ve bu bakışının değişmediğini" kaydetti.

Ancak Obama açıklamasında 1915 için soykırım sözünü etmeyince ABD'deki Ermenilerin tepkisini çekti.

Radikal Ermeni Kuruluşu Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi Anca, Obama'nın 24 Nisan gününe yönelik açıklamasının hemen ardından yazılı açıklama yayımladı. Anca Obama'yı "sözüne ihanet etmekle" suçladı.

Açıklamada "Obama'nın Ermeni iddialarını tanıyacağına yönelik başkan seçilmeden önceki net sözlerine rağmen, seçildikten sonra bu konuda kaçamak dil kullandığı" öne sürüldü, "Obama, Türkiye'nin tehditlerine teslim oldu" ifadesi kullanıldı.