Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın geri kalanında merkez bankaları teşvik paketlerini sonlandırırken, Japonya Merkez Bankası'nın parasal teşvik programını sürdüreceği yönündeki spekülasyon, yeni önemli paralar karşısında aşağı çekti.

Euro, ilerleme kaydetmesi beklenen ve bu hafta açıklanacak olan sanayi sipariş verilerinin öncesinde yen karşısında ikinci gününde de değer kazandı. Malezya ringgiti, Asya merkez bankalarının enflasyon kontrolleri kapsamında faiz artışına devam edeceklerine ilişkin spekülasyon üzerine ABD doları karşısında 13 yıldan bu yana ilk kez yüzde 3'ü aşan bir değerlenme kaydetti.

Hâlâ parasal sıkılaştırmaya gitmeyen yalnızca Japonya ve ABD'nin kaldığını, bunun da yen ve dolardaki düşüşü desteklediğini belirten Gaitame.com Research Institute'ün başkanı Daisaku Ueno, küresel ekonomik toparlanmanın ilerlemesiyle yenin değer kaybını sürdüreceğini söyledi.

Japon yeni, euro karşısında 119.24'ten 119.65'e gerilerken, dolar karşısında da 81.88'den 82.28'e düştü. Euro/Dolar paritesi 21 Nisan'da 1.4649 dolar seviyesiyle Aralık 2009'dan bu yana en yüksek düzeyine işaret etmesinin ardından bugün 1.4540 dolardan işlem gördü.

Avustralya, Hong Kong ve Yeni Zelanda Borsaları kapalıydı.

Japonya Merkez Bankası'nın 28 Nisan'daki toplantısında faizleri 0-0.1 aralığında bırakması bekleniyor. Japonya, 2011'e ait reel büyüme tahminini de yüzde 1.6'dan yüzde 0.8'e çekti.