Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Global piyasalar tatil yaparken durmayan faiz cephesi gösterge tahvilde bileşik faizin % 8.26’ya kaydığını gördü. Dolar / TL ise sabah saatlerde 1.5180 düzeyinde, Euro / TL 2.21’in hemen altındayken yarım Euro + yarım Dolar’dan oluşan Sepet Kur ise haftaya 1.8637’den başladı. Dolar Endeksi’nin ise haftaya 74 seviyesinden ve yatay bir başlangıç yaptığı görülüyor.

İMKB 100 Cuma günü kısıtlı hacimle 68.691 puana yükselerek ve % 0.18 prim yaparak haftayı kapatmıştı. Sanayi Endeksi’nin bankacılık hisselerini geride bırkatığı günde, sene başından bu yana gerçekleşen ayrışma sınırlı da olsa devam etmiş oldu. Yıl başından bu yana sanayi hisselerinin % 13.33’lük getirisine karşı bankacılık hisselerinin % 1.51’lik eksi getirisi göze çarpıyor. Haftanın geri kalanında haber akışının hızlanmasıyla birlikte işlemlerin de yoğunlaşması bekleniyor. İMKB’deki bilanço sezonu da takip ediliyor. Türk Telekom karıyla başlayan kar sezonu, özellikle banka karları ve olumlu beklentiler oluşturulan banka dışı karlar üstünden takip ediliyor olacak.

ASYA’DA TATİL OLMAYAN PİYASALAR KARIŞIK

Bugün Hong Kong, Avustralya ve Yeni Zelanda’da resmi tatil. Açık olan Japonya’da ise bu hafta yapılacak Japonya Merkez Bankası (BOJ) toplantısı bekleniyor. BOJ’un büyüme bekentisini düşüreceği beklentisi piyasada hakim görüş. Büyümenin % 1.6’dan % 0.8’e indirilmesi bekleniyor. Bu beklentiyle Japon Yeni en çok işlem gördüğü 16 para birimine karşı düşüş gösteriyor. Çin Borsasında artan petrol fiyatları oyuncuları rahatsız ediyor. 112 Dolar / Varili aşan petrol fiyatı enflasyon endişelerini körüklerken Nisan enflasyonunun % 5.2 ile % 5.5 arasında çıkması bekleniyor. Diğer yandan Dolar’ın zayıf seyri Asya para birimlerine yeni yüksekler göstermeye devam ediyor. Son aday ise 14 yılın en yükseğine tırmanan Malezya Ringiti oldu, merkez bankasının faiz artıracağına inanan yatırımcılar Ringit’I yukarı çekmiş durumdalar.

ALTIN REKOR, GÜMÜŞ HIZLA YÜKSELİYOR

Artan enflasyon endişeleri ve zayıflayan Dolar emtialara destek olurken özellikle değerli metaller yükselmeye devam ediyorlar. Spot altın fiyatı, ons başına 1.517,98 Dolar’a yükselirken spot gümüş fiyatı ise 49.79 Dolar / Ons ile % 5.4 yükselmiş durumda ve tarihi yükseklerindeki yolculuğuna devam ediyor. Diğer yandan paladyum ve platin gibi değerli metaller de yükseliyor. Buğday fiyatları hava şartları sebebiyle son 2 ayın zirvesine çıkarken, mısır fiyatı ise ihraççı ülkelerden gelebilecek kısıntı beklentisiyle yükseliyor. Brent tipi ham petrol ise varil başına 124.30 Dolara yükselmiş durumda. Suriye’de yapılan gösterilerde 200 göstericinin göz altına alınmasının ardından MENA bölgesinde karışıklığıın devamını öngören oyuncuların alımlarlıyla yükselen petrolün kısa vadede risk piyasaları üstünde baskısı hissediliyor.

AVRUPA KAPALI, ABD AÇILIYOR

Paskalya, bugün Avrupa’da devam ederken ABD ise yeni haftaya başlıyor. ABD’de yeni ev satışları saat 17:00’de beklenirken gün boyunca beklenen başka bir veri bulunmuyor. Bu hafta Bernanke’nin başkanlığındaki FED toplantısı hayli önemli olacak. İlk kez faiz kararını saat 19:30’da açıklayacak olan kurul kararını takiben yine ilk kez olmak üzere Bernanke bir konuşma yapacak ve ardından soruları yanıtlayacak. Daha önce Avrupa Merkez Bankası’ndan alışık olunan bu formatın ABD’de de uygulanacak olması toplantıyı şimdiden merakla beklenir bir hale getirdi. Diğer yandan ikinci parasal gevşemenin Haziran ayında tamamlanacak olması sebebiyle politikanın nasıl sürdürüleceği de ayrı bir gündem maddesi haline gelmiş durumda. Haftanın devamında ABD’den gelecek olan büyüme datası da piyasanın radarında. AMD ve Sandisk gibi şirketlerin olumlu karlarının ardından ABD vadeli işlemlerinde S&P 500 Endeksi’nin % 0.14 primle işlem gördüğü görülüyor.

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü