Advertisement
HABERLER ABONE OL

Enflasyonist baskıların yükselen emtia fiyatlarıyla birlikte tırmanması ve sıkılaştırma önlemlerinin artmasıyla Çin'de hisseler günü satış yoğunluklu geçirerek, sert kayıplar verdi.

Baoshan Iron&Steel Co., petrol fiyatlarının yeniden 2 haftanın zirveye çıkmasıyla, çelik üreticileri arasındaki düşüşe öncülük etti. Çin'in en büyük çimento üreticisi Anhui Conch Cement Co. ve Sany Heacy Industry Co. yükselen petrol fiyatlarının büyümeyi etkileyeceğine yönelik endişelerin etkisiyle yüzde 1.7'nin üzerinde değer kaybetti. Emlak hisselerinin göstergesi olan endeks, devletin araştırma kuruluşunun emlak vergisinin Çin'deki gelir dağılımındaki dengesizlikleri önlemek için gerekli olduğunu söylemesinin ardından 2 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Enflasyonun hâlâ ciddi bir problem olduğunu ve Çin hükümetinin sıkılaştırma politikalarını gevşeteceğine ilişkin hiçbir sinyalin olmadığını söyleyen Dazhong Insurance Co.'nun fon yöneticilerinden Wu Kan, sıkılaştırmanın hisselerin değerlemesini aşağı çektiğini belirtti.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.7 kayıpla 2,898.55 puan oldu. Endeks geçtiğimiz hafta boyunca yüzde 1.3 değer kaybederek, son 3 ayın en sert düşüşünü kaydetti. CSI 300 Endeksi yüzde 0.7 düştü ve 3,277.44 puandan işlem gördü. Avrupa ve ABD'deki Borsalar Paskalya tatili sebebiyle 22 Nisan'dan bu yana kapalı.

Hükümetin büyüme rakamlarına zarar vermeden enflasyona kontrol altına alabileceği yönündeki spekülasyonlar sayesinde Şanghay Bileşik Endeksi bu yıl yüzde 6.5 kazanç sağladı. Çin Merkez Bankası munzam karşılıklarını 2010'un başından bu yana 10 kez artırırken, faiz oranlarında da 4 kez artışa gitti.