Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Değer kaybeden dolar, yükselen enflasyon ve Ortadoğu'daki jeopolitik endişelerle 9 gündür yükselerek rekor üstüne rekor kıran altın fiyatları Kasım 2006'dan beri en iyi performansına yöneldi. Gümüş de 31 yılın zirvesine çıktı.

Külçe altının onsu, yüzde 0.5 kadar yükselerek 1,514.72 dolardan işlem gördü. New York'ta Haziran kontratı yüzde 0.7 kadar değer kazanarak 1,514.50 dolar/ons ile rekor kırdı.

UBS'in varlık yönetim birimi yöneticisi olan Dominic Schnider, Bloomberg International'a yaptığı açıklamada altının önümüzdeki aylarda da yükseleceğini ve bu yükselişe daha çok doların zayıflamasının neden olduğunu söyledi.

Doların 6 ana para biriminden oluşan sepet karşısında yüzde 2.2 değer kaybetmesinin ardından altın fiyatları bu ay yüzde 5.6 oranında tırmandı. Avrupa Merkez Bankası yetkilileri daha fazla faiz artırım sinyali verirken Fed'in faiz oranlarını sıfıra yakın tutacağına dair spekülasyonla dolar eruro karşısında 16 ayın en düşük seviyesine indi.

Öte yandan Ortadoğu ve Afrika'daki ayaklanmaların üretimi tehdit etmesiyle Çin'den Hindistan'a kadar birçok ülkede tüketici fiyatları 2.5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.