Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın Jean-Claude Trichet'nin ardından boşalacak olan başkanlık koltuğuna favori aday olarak İtalya Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi gösteriliyor. Draghi, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin de desteğine sahip olduğu tahmin ediliyor.

Sarkozy'nin desteği, Alman yetkililerin Draghi'yi bir sonraki AMB Başkanlığı için favori aday olarak göstermesi ve bu konuda çalışmalarını hızlandırmasının ardından geldi. Fransız liderin yarın İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ile görüşmesinin ardından, bu desteğini açıklayaması bekleniyor.

Anahtar karar mercii olarak bilinen Almanya Başbakanı Angela Merkel ise henüz bir açıklamada bulunmadı. Merkel'in ekibi Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'nın bundan böyle Jean-Claude Trichet'nin koltuğuna bir Alman'ın oturması içi ısrar etmeyecek.
BNP Paribas SA'nın piyasa ekonomistlerinden Ken Wattret, Yunanistan tarafından geride bırakılıncaya kadar Avrupa'nın en borçlu ülkesi olan İtalya'nın merkez bankası başkanının, AMB'yi de daha fazla mali disipline girmesi için zorlayabileceğini belirtti.

Bunun güney Avrupa ülkelerindeki reformları yapma konusunda etkili olabileceğini söyleyen Wattret, Merkel'in net bir açıklamada bulunmaması sebebiyle konunun henüz kesinleşmediğine dikkat çekti.

Haziran sonu yaklaşırken, Merkel'in, Avrupa'nın güneyinde bir ülkeden enflasyon ve borç sorunu olan bir lidere destek vermesinin eleştirilebileceği düşünülüyor.