Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed yetkilileri daha önce denenmemiş bir araç olan bankaların rezervleri üzerinden faiz ödeme uygulamasıyla, enflasyonla mücadele konusundaki kredibilitelerini de riske atabilir

Kongre tarafından Fed'e 2008'de verilen bu yetkiye ilişkin yorumda bulunan başkan Ben Bernanke, Başkan Yardımcısı Janet Yellen ve New York Fed Başkanı William Dudley, bu sayede tahvil programlarının ardından ekonominin ısınmasını önleyebileceklerini söyledi. Şu anda yüzde 0.25 olan faizleri artırarak bankaların mevduatlarını dışarı vermek yerine Fed'de tutarak, enflasyonu da önlemeyi hedefliyor.

Gecelik borçlanma faizi mevduat faizlerinin de altında, yüzde 0.1 olarak seyrediyor. Barclays Capital'in başekonomisti Dean Maki, faizler bu seviyede seyrederken, merkez bankasının rezerv faizlerini artırarak borçlanma maliyetlerini ne ölçüde kontrol edebileceğinin belirsiz olduğunu ifade ediyor. Fed'e içeriden de bu aracı uygulama konusunda eleştiriler yükseliyor.

Philedelphia Fed Başkanı Charles Plosser geçtiğimiz hafta bu aracın sorunları çözemeyeceğini, çünkü merkez bankasının bilançosunu daraltma ve sistemdeki rezervlerin miktarının azaltılması konularında bir etkisi olmayacağonı söyledi.

Piyasalarda, Fed'in teşvik paketinden sonraki enflasyon adımına ilişkin endişelerin bulunduğuna dikkat çeken Dean Maki ise, "bu sebeple rezerv faizlerinin ekonomiye ne gibi bir olumlu katkısı olabilir, belirsiz" dedi.

ABD'de bankacılık sistemindeki likidite miktarı, Fed'in parasal genişleme politikalarını uygulamaya koyduğu 2007'deki kredi krizinin başlamasından bu yana balonlaşıyor.