Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de mısır ekili alanlardaki olumsuz hava koşullarının ekimleri etkileyeceğine dair spekülasyonla mısır fiyatları yükseldi. Buğday da 2 ayın en yüksek seviyesinden işlem gördü.

Temmuz vadeli mısır kontratı, Chicago'da 7.6125 dolardan işlem görmeden önce yüzde 2.6 kadar değerlenerek 7.64 dolar oldu. Mısır, geçtiğimiz hafta yüzde 0.7 değer kaybetmişti.

Seul'deki Korea Exchange Bank Futures'ta broker olan Han Sung Min, "Mısır ekili alanlar daha çok yağış alırsa ekimlerin ileri tarihe ertelenmesi söz konusu olabilir" dedi. ABD, dünyanın en büyük mısır üreticisi ve tedarikçisi.

ABD Tarım Bakanlığı'nın haftalık mısır ekim raporunu bugün açıklaması bekleniyor. Bakanlık, 18 Nisan'daki raporunda yüzde 7'lik bir alana mısır ekildiğini, bu rakamın geçtiğimiz yıla göre yüzde 16 geride olduğunu, geçen haftaya oranla ise yüzde 3 yüksek olduğunu belirtti.

Uluslararası Tahıl Konseyi'ne göre, küresel mısır üretiminin yüzde 4.7 artarak 847 milyon metrik tona ulaşması bekleniyor. Bu rakamın talebi karşılamayacağını belirten Konseye göre talep yüzde 1.3 artarak 854 milyon ton olacak.  

Temmuz vadeli soya fasulyesi kontratı ise yüzde 0.6 kadar yükselerek bushel başına 13.975 dolar oldu. Bu, 11 Nisandan beri en yüksek rakam.