Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Big Mac hamburgerlerinin göreceli maliyetleri dikkate alındığında, Çin yuanı ve Hong Kong doları dünyanın en düşük değerli para birimleri ve ABD dolarına karşı yüzde 40 ya da daha düşük değerle işlem görüyor.

The Economist'in Big Mac Endeksi'ne göre, McDonald’s Corp.'un marka hamburgeri Big Mac, Çin'de geçen yılın sonunda 2.18 dolar, Hong Kong'da 1.90 dolar ve ABD'de 3.71 dolardı. Bloomberg'ün derlediği verilere göre, geçen yılın sonundan beri, Çin'de iskonto, yuanın değer kazanması ile birlikte, yüzde 41'den yüzde 40'a düştü. Hong Kong'un para birimi dolara endeksli olduğu için, burada iskonto yüzde 49 seviyesinde kaldı.

IMF'in Asya Pasifik bölümü başkan yardımcısı Steven Barnett, geçen ay yaptığı açıklamada, yuanın orta vadeli temel göstergeler dikkate alındığında değerinin oldukça altında kaldığını söylemişti. ABD Senatörü Charles Schumer ise, Ocak ayında yaptığı hesaplamada, Çin para biriminin yüzde 40 kadar değerinin düşük olduğunu belirtmişti. Vadeli kontratlar, Çin Merkez Bankası başkan yardımcısı Hu Xiaolian'ın, son 32 ayın en yüksek seviyesine çıkan enflasyonu düşürmek için daha esnek kur kullanacaklarını açıklamasının ardından, geçen hafta son beş ayın en hızlı yükselişini işaret etti.

Nikko Asset Management Co.'nun Londra ofisinden gelişen piyasalar strtaejisti Gavin Redknap, "Yuanın değerinin altında olduğu oldukça açık" dedi ve "Daha da açıkçası, Çin Merkez Bankası Döviz biriktirmeye devam ediyor. Bu durum, tanım gereği, Çin yetkililerinin para biriminin değerini etkilemeseydi, yuanın önemli ölçüde daha güçlü olacağının açık bir işareti" şeklinde görüş bildirdi.