Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de birinci el konut satışlarının Mart ayında, rekor düşük seviyeden yükselmesi bekleniyor.

Bloomberg News'un 64 ekonomiste dayandırdığı araştırmasına göre, birinci el konut satışlarının Mart ayında yüzde 12 yükselerek 280,000'e çıkması bekleniyor. Bu veri, Şubat ayında yüzde 17 düşerek 250,000'e inmiş ve 1963 yılına kadar geri giden veriler dikkate alındığında, bu dönem boyunca en düşük seviyesine gerilemişti.

Barclays Capital Inc.'nin New York ofisinden kıdemli ABD ekonomisti Michale Gapen, "Konut piyasasında toparlanma yavaş olacak" dedi ve "Tünelin ucundaki ışığı görüyorum, ancak aynı zamanca çok sayıda tünel de görüyorum. Kredi koşulları halen sıkı ve talebin artması için güçlü istihdam artışına ihtiyaç var" şeklinde görüş bildirdi.

Birinci el konut piyasası, haciz edilmiş konutlardan kaynaklanan zor bir rekabet ile karşı karşıya ve bu durum konut fiyatlarında düşüş getirirken, yeni konut yapımı için caydırıcı bir faktör oluyor. Konut piyasasındaki bu güçlükler, Fed'in bu haftaki toplantısının ardından, neden 600 milyar dolarlık tahvil alım programını tamamlamayı planlanladığını açıklamasını kolaylaştıracak.

ABD'de Ticaret Bakanlığı, TSİ 17:00'de Mart ayı için birinci el konut satışları verisini açıklayacak. Ekonıomistlerin tahminleri 247,000 ile 300,000 arasında değişiyor.