Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de birrinci el konut satışları Mart ayında, ekonomideki en zayıf sektör olan konut sektörünün toparlanmaya gayret etmesi ile birlikte, rekor düşük seviyeden yükseldi.

Birinci el konut satışları, Mart ayında yüzde 11.1 yükselerek 300,000'e çıktı. Bloomberg News'un araştırmasına göre, bu verinin Mart ayında 280,000 çıkması yönündeydi. Konut fiyatları ise bir yıl önceye göre düşüş gösterdi.

Birinci el konut piyasası, haciz edilmiş konutlardan kaynaklanan zor bir rekabet ile karşı karşıya ve bu durum konut fiyatlarında düşüş getirirken, yeni konut yapımı için caydırıcı bir faktör oluyor. İşsizlik oranının % 8'in üzerinde seyretmesi ve konut piyasasındaki bu güçlükler, Fed'in bu haftaki toplantısının ardından, neden 600 milyar dolarlık tahvil alım programını tamamlamayı planlanladığını açıklamasını kolaylaştıracak.

BMO Capital Markets'in Toronto ofisinden kıdemli ekonomist Jennifer Lee, "Konut sektörünün sağlıklı hale gelebilmesi için gideceği yol var" dedi ve "İyileşen ekonomik aktivite ve istihdam artırımı açık bir şekilde yardımcı olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg News'un araştırmasına katılan 68 ekonomistin tahminleri 247,000 ile 300,000 arasında değişti. Şubat ayı için satışlar ise 250,000'den 270,000'e revize edildi.