Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Amerikalı yetkililer Pazartesi günü, Suriye'ye karşı yaptırım uygulayacaklarını açıkladı. ABD'nin açıklamasının ardından diğer batılı hükümetlerin de benzer adımlar atması bekleniyor. Şam'ın üzerindeki baskıyı artırma çabalarının ise ülkedeki gerginlikleri ne ölçüde azaltacağı belirsiz.

Diğer yandan, ABD'nin Suriyeli yetkililere uygulayacağı yaptırımın çok büyük etkisi olacağı da düşünülmüyor. Ancak yaptırımlar, ABD'nin Beşir Esad yönetimindeki Suriye'ye karşı politikalarındaki değişime işaret etmesi bakımından önem taşıyor.

Suriye ve ABD arasındaki ikili ilişkiler, yıllardır inişli çıkışlı seyrediyor. Bush yönetimi Suriye'yi, Lübnanlı lider Refik Hariri'nin öldürülmesinin ardından “kötülük ekseni”nde yer alan ülkeler arasında gösteriyordu. ABD-Suriye ilişkileri, 2007'de de İsrail'in Suriye'deki nükleer reaktörü vurduğu kriz esnasında sıkı bir sınavdan geçmişti.

Obama yönetimi ise Ortadoğu'da da barışçıl bir adımdan yana olmuş ve bölgedeki liderlerle bağlarını düzeltme politikası izlemişti.