Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

HSBC, Rusya'daki operasyonlarını sonlandıracaklarını açıkladı. Bu karar, bankacılık sektörünün devlet kontrolü altında işlediği Rusya'dan ikinci bir yabancı bankanın çıkış kararı aldığına da işaret ediyor.

Barclays'inkine benzer bir planı olan HSBC, kararı küresel stratejileri çerçevesinde aldı. HSBC, grubun kârlarını aşağı çeken piyasalardan  çıkmayı uygun görüyor. Ancak HSBC ve Barclays gibi bankaların Rusya'dan çıkışı, ülkedeki kamu bankalarının sektör üzerindeki hakimiyeti ve rekabetinin de bir kez daha altını çiziyor.  Özellikle Rus Sberbank ve VTB'nin Barclays ve HSBC'yi rekabet anlamında zorladığı düşünülüyor.

HSBC açıklamasında, Rusya'daki en büyük fırsatın kurumsal bankacılık sektöründe olduğunu belirterek, Barclays'in benzer açıklamasını hatırlattı. Bankacı ve analistler, 2 grubun da devlet kontrolünün yüksek olduğu piyasalara girme konusunda sıkıntı yaşadığını belirtiyor.

Rakip bir Rus bankasının yetkilisi ise, Rusya'daki piyasanın zor olduğunu, “ülkeye gelip sadece HSBC olmaktan medet umulamayacağını” ifade etti.