Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Doların yeniden yükselmesi ve bazı yatırımcıların kar amacıyla ellerindeki değerli metalleri satmasıyla altın ve gümüş fiyatları rekor seviyelerden düşüşe geçti.

Külçe altının onsu, yüzde 0.8 kadar gerileyerek 1,495.75 dolar oldu. Metal, dün 1,518.32 dolara yükselerek rekor kırmıştı. Gümüş ise dün 49.79 dolarla tarihi zirvesinin ardından yüzde 4.8'lik kayıpla 44.6625 dolar oldu.

Haraeu'ta değerli metal trading birimi müdürü Dick Poon, "Özellikle doların değer kaybetmesiyle metaller hızlı bir yükselişe geçmişti. Ancak dünyada bu kadar belirsizlik varken yatırımcılar kar etmek için satışa yöneldi" dedi. Poon birçok yatırımcının şu an para birimlerine güvenmediğini de sözlerine ekledi.

Dolar, Asya hisse senetlerinin düşmesi ve Ortadoğu'da gerilimin artmasının ardından 6 para biriminden oluşan sepet karşısında 6 günde ilk kez yükseldi. Altın, bu ay yüzde 4.6, gümüş yüzde 19 değerlendi. Dolar endeksi ise yüzde 2.2 geriledi.

Yarın Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin başkanlığında toplanacak merkez bankası yetkililerinin  faizleri 0'a yakın bir seviyede tutması bekleniyor.