Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Libya ile birlikte Suriye'de de şiddet olaylarının tırmanması, yatırımcıları gelişen piyasalardan uzaklaştırdı; Asya paraları Endonezya rupisinin öncülüğünde değer kaybetti.

Asya'da en çok işlem gören 10 para biriminin hareketini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi, Suriye'de güvenlik güçlerinin Dara kentine girmesiyle 1 haftanın en düşük seviyesine geriledi. MSCI Asya Pasifik Endeksi ve euro da kaybedenlerden oldu.

Ortadoğu'daki durumun kötüye gittiğini belirten Sumitomo Mitsui Banking Corp.'un ekonomistlerinden Tetsuo Yoshikoshi, euroya da satışların geldiğini ve euro ile Asya paralarının benzer zamanlarda değer kaybetmesi bakımından bir ilişki gördüklerini söyledi.

Endonezya rupisi dolar karşısında yüzde 0.7 değer kaybederek 8,666'ya geriledi. Güney Kore wonu, Tayland bahtı ve Filipin pezosu ise ABD doları karşısında yüzde 0.3'er düşerek sırasıyla 1,084.65; 29.99 ve 43.32'den işlem gördü.

Rupi, merkez bankasının ihracattaki zararların önüne geçmek için para birimine müdahale edeceği yönündeki spekülasyon üzerine 3 ayın en düşük seviyesini kaydetti.

ABD'de gayrisafi yurtiçi hasılanın ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 2 büyüme kaydetmiş olması bekleniyor. Bu oran bir önceki çeyrekte yüzde 3.1 olarak gerçekleşmişti.