Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Düşük kredi faizleri ve azalan masraf ücretlerinin etkisiyle ABD'nin en büyük 6 bankasının kazançları son 3 yılın en sert düşüşünü kaydetti; yatırımcıların bu bankalara ilgisi azaldı.

Aralarında Bank of America Corp., JP Morgan Chase&Co., Citigroup Inc., Wells Fargo&Co., Goldman Sachs ve Morgan Stanley'in bulunduğu ABD'nin en büyük 6 bankasının net kazançları ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 13.3 düştü. Toplamda yüzde 40.2'yi bulan vergilendirmeden önceki kârlar, kayıp kredi önlemleri ve tek seferlik ürünler ise, ABD bankalarının kazançlarındaki erime hakkında daha ciddi bir tablo çiziyor.

Bu bankalardan 5'inin kazançları analistlerin beklentisinin üzerinde gerçekleşmesi ve JP Morgan ile Wells Fargo'nun ilk çeyrekte rekor kazanç açıklamasına rağmen, kazançlardaki azalma ve karşılıklar öncesi kârlardaki düşüş yatırımcıları uzak tutuyor.

JP Morgan'ın net kazançlarının yüzde 67 artarak 5.6 milyar dolara ulaştığını açıkladığı 13 Nisan'dan bu yana ABD'nin 24 büyük bankasını içeren KBW Bankalar Endeksi yüzde 3.5 değer kaybetti. Öte yandan aynı süre zarfında Standard&Poor's 500 Endeksi yüzde 1.6 oranında prim yaptı.

Yatırımcıların kredi büyümesindeki azalma ve düşük kazanç büyümelerinden ötürü banka hisselerinden uzaklaştığını belirten Philedelphia Fed'in eski denetçilerinden Paul Miller, "bu bir satış değil, ağır ağır geri çekilmeye işaret ediyor. Bu hisseler kredi büyümesi ve kazançlarda somut bir büyüme hissedilinceye kadar çok zayıf işlem hacmine sahip olacak" dedi.

KBW analistleri, en büyük bankalarının ilk çeyrekte toplam kredilerinin yüzde 6 düştüğünü belirtiyor. Yatırımcılar ise bu düşüş yaşanırken, banka hisseleriyle ilgilenmediklerinin altını çiziyor.