Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Çin'in kredi politikasını sıkılaştıracağına yönelik endişeler ve Fed'in tahvil alım programını sonlandırmayı tartışmaya hazırlandığı yönündeki beklentilerin ardından değer kaybetti. ABD endeks vadelileri ve Asya hisse senetleri de aşağı yönde hareket etti.

BHP Billiton Ltd. emtia fiyatlarının dört günlük yükseliş serisini aşağı yöne çevirmesi sonrası, madencilik şirketlerindeki düşüşlere öncülük etti. İsviçre'nin en büyük bankası olan UBS AG, karının tahminleri aşması sonrası, son dokuz ayın en hızlı çıkışını egrçekleştirdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 düşerek, Londra saati ile 08:19'da, 279.97 puana indi. Endeks geçen hafta, Intel Corp., Apple Inc., PSA Peugeot Citroen ve
L’Oreal SA gibi önemli şirketlerin beklenenden iyi kar açıklamasının, yatırımcıların küresel ekonomiye yönelik iyimserliğini artırmasının ardından, yüzde 1'lik bir yükseliş göstermişti.

Haziran vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yaklaşık yüzde 0.1 aşağıda seyrederken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.7'lik bir kayıp gösterdi.

London Capital Group traderı Jonathan Sudaria, "Uzun tatil dönüşü olması ve bugün başlayacak olan Fed toplantısı öncesi, piyasaların haftaya durgun başlaması bekleniyor" dedi.

ABD hisse senetleri dün, düşük emtia fiyatlarının enerji ve ham madde şirketlerine satış getirmesi ve Kimberly-Clark Corp.'un kar tahminini düşürmesinin ardından düştü. Asya hisseleri, dünyanın en büyük video oyunu üreticisi Nintendo Co.'nun karının tahminlerden kötü çıkması sonrası, satış dalgasını bugüne de genişletti.