Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ekonomik danışmanlar konseyi üyesi Lars Feld, Bloomberg Television'a yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın borçlarını yeniden yapılandırmak zorunda kalacağını ve bunu yapmak için çok beklememesi gerektiğini söyledi.

Bloomberg Television'ndan Nicole Itano'ya Frankfurt'ta yaptığı açıklamada, Feld, "Yunanistan'ın bu konsolidasyon stratejisinden borç yapılandırması olmaksızın başarılı olacağını düşünmüyorum" dedi ve "Yunanistan'ın çok beklemeden borçlarını yeniden yapılandırması gerektiğini düşünüyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Feld, Yunanistan'ın borç yapılandırmasına gitmesi gerektiği konusunda ekonomistlerin büyük bölümü arasında görüş birliği olduğunu, Almanya'da politika yapıcıların bu konuda bölündüğünü ve Avrupa Merkez Bankası'nın böyle bir hareketi desteklemeye hazır olmadığını söyledi. Feld, Yunanistan'ın borçlarının milli gelirinin yüzde 150'sine çıkacağını ve bunun da ülkenin GSYH'sının yüzde 9'unu faiz olarak ödeyeceği anlamına geldiğini sözlerine ekledi.

Yunanistan hazine kağıtları değer kaybetti ve bu hareket, 2 yıl vadeli tahvilde faizin 64 baz puan yükselerek yüzde 23.65 ile yeni bir euro dönemi rekoruna çıkmasını sağladı. Bu faiz, yaırımcıların Yunanistan'ın borçlarını geri ödeyemeyebileceğini düşündüğünü işaret ediyor. Atina hükümeti ise yeniden yapılandırmanın söz konusu olmadığını kaydediyor ve yapılandırmanın yerli bankalara büyük zarar vereceğini ve ekonomiye darbe vuracağını belirtiyor.

Feld, "Hükümet şimdilefrde Yunanistan'ın yeniden yapılandırmasına destek evrme konusunda istekli değil ve Avrupa Merkez Bankası'na ve Banka'daki ALman temsilcilere de baktığınızda, Yunanistan'ın borç yapılandırmasına destek vermiyorlar" dedi.