Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(A.A) - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, Dünya Bankası ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) işbirliğiyle hazırlanan ''Özel Sektör Tahvili Piyasası Gelişimi: Öncelikler ve Güçlükler'' raporunun değerlendirildiği çalıştayın açılışında, İMKB'nin VOB'daki payının %18'den %40'a çıkarılmasında anlaştıklarını açıkladı.

Özel sektör tahvillerinin yalnızca Türkiye açısından değil, bütün gelişmekte olan piyasalar için önemli olduğunu vurgulayan Akgiray, Türkiye'de devlet tahvillerinin geliştiğini, ancak özel sektör tahvillerinin o kadar gelişemediğine dikkati çekti.

Son dönemlerde piyasalarda ''kısa vadecilik'' teriminin yaygınlaştığını ifade eden Akgiray, şirket yöneticilerinin kısa vadeli sonuçlara odaklandıklarını, şirketin uzun dönemdeki refahını, gelişmişliğini gözardı ettiklerini anlattı.

Kısa vadeye odaklandığında hisse pazarlarının daha güçlendiğini, birkaç yıl boyunca herkesin mutlu göründüğünü, ancak bunun bir yanılsama olduğunun ortaya çıktığını söyleyen Akgiray, bunun Türkiye gibi pazarlarda daha fazla hissedildiğini kaydetti.

Akgiray, son krizde şirketlerin finansal yapılarının rasyonel olarak akıllı bir şekilde yönetilmediğini, kısa dönem finansman, kısa dönem karlılık yapısının şirketleri felakete sürüklediğini ifade etti.

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Akgiray, Türkiye'de özel sektör tahvil pazarının geliştirilmesine yönelik çalışmaların bugünkü çalıştayın konusu olduğunu söyledi.

Özel sektör tahvil pazarının hızlı büyüyeceğine işaret eden Akgiray, şunları kaydetti:

''Birkaç yıl öncesinde birkaç yüz milyon liralık bir pazardı. Geçen yıl 6 milyar liralık özel sektör tahvil ihracı SPK kaydına alındı. Bu yıl ilk üç ayda bu rakam 9 milyar lira olarak gerçekleşti. Dolayısıyla bu yıl sonu itibariyle geçen yılın 4-5 misli büyüklükte tahvil ihracını öngörmek mümkün.''

-HİSSE OBSİYONLARI VOB'DA...-

Hisse senedi obsiyonlarında SPK'nın kararına ilişkin bir soru üzerine, ''Karar verildi tabii. Ona yönelik birtakım değerleme çalışmaları dün bitti. Bugün inceleyeceğiz. Bu hafta toplantılar yapıp size duyururuz. Bizim önerimiz belliydi. VOB'un mülkiyet ve yönetim yapısında düzeltme olduğu sürece VOB'un Türkiye'nin türev Borsası olmasını istiyoruz demiştik. Öyle olacağını umuyorum'' yanıtını verdi.

İMKB'nin VOB'daki payına ilişkin bir soru üzerine Akgiray, daha büyük paya sahip olması gerektiğini dile getirerek, ''Şu anda yüzde 18 olan payı yüzde 40'lara çıkacak'' dedi.

Bu yıl hisse senedi halka arzlarında da ciddi büyüme olacağını ifade eden Akgiray, hem sayı olarak hem de toplam hacim olarak geçen yılın epey üzerine çıkılabileceğini söyledi.

SPK'nın taşınmasıyla ilgili olarak ise Akgiray, arsayı aldıklarını, mimari çalışmanın başladığını, bir iki ay sonra güzel maketler gösterebileceklerini söyledi.

-''HALKA ANLATILMALI...''-

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau ise Türkiye'nin son yıllarda gerçekleştirdiği önemli gelişmelere işaret ederek, bugün sağlıklı ve son derece güçlü bir bankacılık sektörünün bulunduğunu, Türk bankacılık sektörünün birçok OECD ülkesinden daha güçlü olduğunu söyledi.

Türkiye'de devlet tahvillerinin önemli bir büyüklüğe ulaştığını, özel sektör tahvillerinin geliştirilmesinin ise Türkiye açısından bir öncelik olduğunu dile getiren Zachau, bankacılık dışında da gelişim potansiyeli bulunduğuna işaret etti.

Zachau, özel sektör tahvillerinin halka anlatılmasının da önem taşıdığının altını çizdi.