Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg HT Akıllı Para programında Cüneyt Başaran'ın konuğu olan Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen; Başaran ve Kerim Karakaya'ya birbirinden çarpıcı açıklamalarda bulundu.

"Merkez'den 2011'de faiz beklemiyoruz" diyen Özen yerli bankalarda bu faiz oranlarıyla bono ve tahvil alımı için risk iştahı kalmadığını vurguladı.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın konuşmasından çıkardığı ipuçlarına göre enflasyonist bir kaygının başladığını belirten Özen; bu durumun geçici olduğunu, petrol şoklarının olduğu dönemlerde faiz artırımlarının çok yapılmadığı vurgulayarak “2011 yılı içinde Merkez Bankası'ndan faiz artırımı gelmesi çok zor, beklemiyorum.” dedi

-"İlk çeyrek için kredi fiyatlanmalarında önlemler aldık"

İlk çeyrek rakamalarını mayıs ayında açıklayacaklarını belirten Özen; bütçenin üstünde olduklarını vurguladı. "Pasif tarafın maliyetini çok iyi kontrol etmemiz gerekiyordu, sinyaller bu yöndeydi. " diyen Özen; "Düşen marjları hacimlerle kompanse edemeyecektik. Marj düşüşünü artırmamız gerekirdi. kredi fiyatlamalarında bir takım tedbirler aldık. Verimli çalışma ve maliyet kontrolüne konsantre olduk. 2010 ile 2011 arasında çok büyük fark beklemiyoruz. İyi bir sene olacak." dedi

-"Munzam nedeniyle faiz artışı sürecek"

Munzam karşılık artışlarının önemli bir maliyet olduğunu söyleyen Özen; "Tabii ki elimiz kolumuz bağlı durmayacağız, telafi etmek için bir takım önlemler aldık." dedi.

Fazilerde mevduat artışının devam edebileceğini belirten Özen; "Bu konudaki rekabet dönem dönem kızışır. Faizler artıyor. Politika faizi ile alakası kalmadı. Politika faizi 6,25 iken biz son 10 gündür % 8 gibi rakamlardan bahsediyoruz. Tüketici kredilerinde de faiz artışı var. Bu şekilde de devam edecek." yorumunda bulundu.

-"Zorunlu karşılıklar tahminlerimizden daha hızlı arttı"

Zorunlu karşılıkların tahminlerinden daha hızlı arttığını söyleyen Özen; "Para politikası aracı olarak faiz dışında zorunlu karşılıkların çok önemli bir şekilde, çok sert bir şekilde kullanılacağını daha önce de söylemiştim, bu stratejimde haklı çıktım. Şu an tek enstruman olarak zorunlu karşılıklar kullanılıyor. Dolayısı ile şu an orada çok ciddi bir artış var. Aslında munzam karşılık artışında biz hemfikiriz."

Munzam % 1 – 2 artırılabilir fakat kapsam daraltılmalı”

 “Krizden sonra munzam karşılık TL'de yüzde 8,5, Dövizde ise yüzde 2 oranla en yüksek artış bizde gerçekleşti” diyen Özen “Üstelik bunun yanında bütün pasiflerimiz munzam karşılığa tabi. Ekonomi yönetimine bunu anlatabilmemiz lazım. Bugün bir bono ihraç ediyorsunuz ya da repo ile borçlanıyorsunuz, munzam karşılığa tabi. Çin, Brezilya gibi munzam karşılığın yüksek olduğu ülkelerde bu kalemler tabi değil, mevduat tabi.Bizim talebimiz şudur: Munzam karşılık oranı 1 – 2 puan artırılabilir ama fiaz ödensin ya da kapsamı daraltılsın ki bize çok yük olmaktan çıksın. Ama şunu da takip etmek lazım, zorunlu karşılık artışları ile biz cari açıktan kurtulabilecek miyiz?” açıklamasında bulundu.