Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Portekiz dün AB ve IMF ile 78 milyar euro değerindeki kurtarma paketinde uzlaşma sağladı.

Paket bir yandan bütçe açığının azaltması için hükümete planladığından daha uzun zaman tanırken, diğer yandan harcamalardaki kesinti, halihazırda çok zor büyüme kaydeden ülke ekonomisini tehdit ediyor. Portekiz'in borçlanma maliyeti euronun başlangıcı olan 2000 yılından bu yana en yüksek düzeyinde seyrediyor.

Geçtiğimiz yıl Portekiz'in benzeri şekilde kurtarılmış olan Yunanistan ve İrlanda ise, ekonomilerinin dibe vurması ve borçların birikmesiyle Avrupa Birliği ve IMF ile acil durum kredilerinde yeniden uzlaşmak zorunda kalıyor.

Portekiz'in önündeki en büyük zorluğun, ülkenin büyüme potansiyelini ve rekabetini tetikleyecek reformlara bastırmak olduğuna dikkat çeken JP Morgan Chase&Co.'nun ekonomistlerinden Nicola Mai, "Portekiz'in daha hızlı büyümesi gerekiyor. Bu yapılmazsa ülkenin borç/GSYH oranında istikrar sağlamak zorlaşır" dedi.

Jose Socrates başkanlığındaki Portekiz'in geçici hükümetinin borçlar idaresi kurumu bugün 1 milyar euro değerinde Ağustos vadeli tahvil ihraç edecek. Portekiz, 20 Nisan'da 2 aylık tahvillerini yüzde 4.046 faizle ihraç etmişti.

Portekiz başbakanı Jose Socrates'ın 6 Nisan'da kurtarma paketine başvurmasından bu yana yatırımcılar Portekiz'in hazine tahvillerinden uzak duruyoru. Ülkenin 10 yıllık tahvillerinin risk primi yüzde 1.31 artış kaydederek yüzde 6.41'e yükseldi. Portekiz'in CDS'leri ise 6 Nisan'dan bu yana 555 baz puandan 650 baz puana yükseldi.