Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yabancı yatırımcılar Euro Bölgesi'nin borç krizindeki ülkelerinden Yunanistan'ın borçlarını geri ödeyememe ihtimalini yüzde 85 olarak görüyor.

Bloomberg Global Poll anketine göre, Yunanistan'ın temerrüde düşme riski bu hafta yüzde 85'e fırladı. Birçok yatırımcı Yunanistan'ın ardından Avrupa Birliği'nin kurtarma paketine başvuran Portekiz ve İrlanda için de benzer bir senaryo çiziyor. Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'in görünümü Ocak ayından bu yana gerilemeye işaret ediyor.

"Bu ülkelerin hepsi bir noktada benzer kaderi paylaşacak" diyen Schroeder Equities GmbH'nin yöneticilerinden Wilheml Schroeder, Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'in bu seviyedeki borç sorunlarıyla sorunsuz ilerleyeceğine inanmadığını savundu.

Yatırımcılar arasında Avrupalı liderlerin Euro Bölgesi'nde yaşanabilecek bir temerrüd vakasını önleyebileceğine inananların sayısı gittikçe azalıyor. Yunanistan'ın CDS'leri de bu hafta karamsarlaşan yatırımcıların etkisiyle rekor seviyeye tırmandı.

Yunanistan'da CDS'ler 9 Mayıs'ta 1,371 baz puana ulaşarak, tüm zamanların en yüksek seviyesine tırmandı. Aynı gün içerisinde ülkedeki 2 yıllık tahvillerinin faizi de yüzde 25.5'yla rekoru test etmişti.