Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

ANKARA (A.A) - 24.05.2011 - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Tamer Yıldız, Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş'nin özelleştirme ihalesinde en yüksek teklif veren Park Holding'in 31 Mayıs'tan itibaren devam etmeyeceğini ve ihaleden çekileceğini açıkladığını bildirdi.

STEAM tarafından Hilton Oteli'nde düzenlenen ''Enerji Arz Güvenliği ve Özelleştirmeler Arenası''na katılan Yıldız, burada gazetecilerin elektrik dağıtım özelleştirmelerine yönelik sorularını yanıtladı.

Yıldız, özelleştirme ihalesine katılan dağıtım firmaları ile geçtiğimiz cumartesi günü toplantı yaptıklarını hatırlattı.

Bakan Yıldız, İstanbul'un Anadolu ve Rumeli tarafı, Toroslar, Akdeniz, Dicle, Gediz ve Trakya bölgeleri ile alakalı teklif veren firmaların sürelerinin bu ay sonu itibariyle dolduğunu ve bazı firmaların da bu yola devam etmeme kararı aldığını bildirdi.

Bakan Yıldız, Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş'nin özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi veren Park Holding'in 31 Mayıs'tan itibaren ihaleden çekilme kararı aldığını, diğer altı dağıtım şirketinin özelleştirme ihalesini kazanan firmaların tamamının ise ek süre talep ettiğini bildirdi.

Park Holding söz konusu bölgenin özelleştirme ihalesinde 1 milyar 165 milyon lira ile en yüksek teklifi vermiş ve 10 milyon dolar da teminat ödemişti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik dağıtım bölgelerinden İstanbul Anadolu ve Rumeli, Toroslar, Dicle, Gediz ve Trakya bölgelerinin özelleştirme ihalelerinde en yüksek teklifi veren firmaların ek süre istediklerini, Özelleştirme İdaresinin de ek teminat istemini şirketlere sunduğunu bildirdi.

Yıldız, ''Ek teminatın oranını 31 Mayıs'tan sonra ÖİB açıklayacak. Ek bir süre ve ek teminat mektubu çerçevesinde 7 bölgenin ihale süreci devam etmiş olacaktır'' dedi.

Ankara Hilton Otelinde düzenlenen ''Enerji Arz Güvenliği ve Özelleştirmeler Arenası''na katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Elektrik dağıtımda 7 bölgenin özelleştirme ihalesinde teklif veren firmalarla geçtiğimiz cumartesi günü İstanbul'da bir toplantı yaptıklarını hatırlatan Bakan Yıldız, toplantıda bazı firmaların, yola devam edeceklerini ve verdikleri tekliflerin arkasında olduklarını, Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş'nin özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi veren Park Enerji Grubunun ise 31 Mayıs'tan itibaren yola devam etmeyeceğini söylediğini hatırlattı.

Söz konusu toplantıda diğer yatırımcılarla beraber Park Enerji'nin tercihine saygı duyduklarını belirttiklerini bildiren Yıldız, ''Akdeniz Dağıtım Anonim Şirketinin özelleştirme sürecinde ihalede en yüksek ikinci teklifi veren Sabancı Grubu, bu teklifi resmi olarak 31 Mayıs'tan sonra üstenecektir'' dedi.

Bakan Yıldız, Park Enerjinin sadece Akdeniz'le alakalı tercihi sunduğunu, 2. ve 3. sıralarda yer aldığı diğer özelleştirme ihaleleri için tercihi açıklamadığını ve diğer bölgelerde sürecin içinde olduğunu sunduğunu da söyledi.



-EK SÜRE İÇİN EK TEMİNAT-



Şirketlerin ek süre taleplerine karşılık olarak Özelleştirme İdaresi Başkanlığının da (ÖİB) ek teminat istemini şirketlere sunduğunu bildiren Yıldız, ''Ek bir teminat mektubu ve ek süre çerçevesinde bu 7 bölgenin ihale süreci devam etmiş olacaktır'' dedi.

Elektrik dağıtım hizmetlerinin bir an sahiplerini bulmuş olmasının hem devlet hem de özel sektör açısından isabetli olacağını belirten Yıldız, şunları söyledi:

''Bildiğiniz gibi burada bir varlık satışı söz konusu değildir. Yalnızca elektrik dağıtım hizmetlerinin işletmecilik olarak kamudan özel sektöre devriyle alakalı bir husustur. İster 2 yıl önce devralmış olsun, isterse önümüzdeki yıl devralacak olsun 2036 yılında bu süre bitmiş, sonlanmış olacaktır. Elektrik dağıtım hizmetlerinin, hem kayıp-kaçak açısından baktığımızda hem de rekabetçi bir piyasada ve daha kaliteli bir elektrik dağıtımı açısından baktığımızda bu sürecin doğru bir süreç olduğunu belirtmek isterim. Buradaki ihale sürecinin de ÖİB tarafından şeffaf bir şekilde yürütüldüğünün altını çizmek istiyorum.''



-NE KADAR EK SÜRE VERİLECEK?-



Firmalara ne kadar ek süre verileceğinin sorulması üzerine Taner Yıldız, belli süreler ve oranlar konusunda konuşulduğunu, ek sürenin ve ek teminat oranlarının ÖİB tarafından karar verilerek, bir hafta içinde açıklanacağını bildirdi.

Teminat miktarlarının yükseltilmesinin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine Yıldız, ''Biz özel sektörün sağlıklı yapılandırılmasından yanayız. Özel sektör bizim rakibimiz değil, sektörü beraberce dizayn ettiğimiz masanın yanında olan bir aktördür'' dedi.

Özelleştirme ihalelerinde kamunun, üzerine düşeni yaptığını ve şeffaf bir ortamda süreci götürdüğünü kaydeden Taner Yıldız, özel sektörün de tekliflerini verirken mutlaka daha dikkatli davranacağını umduğunu söyledi.

Dağıtım ihalelerinin Başkent Doğalgaz Dağıtım ihalesinden farklı olduğunu, Başkent Doğalgazda tek bir teklifin bulunduğunu, dağıtım ihalelerinde ise 2., 3. hatta 4. tekliflerin olduğuna dikkati çeken Yıldız, ''Elektrik dağıtım hizmetlerinde herhangi bir ihalenin iptali şu anda söz konusu değildir'' dedi.

-''ÖZEL SEKTÖRÜ SUÇLAMIYORUZ''-



Özel sektörü herhangi bir konuda suçlamadıklarını, fakat her şirketin verdiği teklife sahip çıkması gerektiğini kaydeden Yıldız, ''Şu anda 10,8 milyar dolarlık bir rakamdan bahsediyoruz. O yüzden her firma mutlaka tercihini doğru bir şekilde yapmak isteyecektir'' diye konuştu.

Bir gazetecinin ''dağıtım özelleştirmelerine uluslararası firmalar katılmıyor, sanki birkaç firmanın etrafında dönüyor'' şeklindeki sözleri üzerine Bakan Yıldız, ''Uluslararası firmalara da davet gönderildi, zorla 'bu masanın etrafına otur' diyemeyiz'' dedi.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu da, dağıtım sektöründe 15 firmanın ihale süreci ihalesinde bulunduğunu bildirdi.