Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Schaeuble, Handelsblatt gazetesine verdiği demeçte, Atina yönetiminin özelleştirme programını onayladığını belirterek, ''Şu anda Yunanların daha fazla zamana ihtiyacı olacakmış gibi görünüyor'' dedi.

Yunanistan'da incelemelerde bulunan uluslararası denetçilerin haziran ayında açıklayacakları raporda, yapılanların yeterli olmadığı sonucu çıkarsa bir çözüm bulunması gerektiğini belirten Schaeuble, ''Sadece o zaman yardımın bir sonraki dilimi verilebilir'' ifadesini kullandı.

Avrupa Merkez Bankasının (ECB) Yunanistan'ın borçlarının ''yumuşak yeniden yapılandırılmasına'' muhalefetiyle ilgili, ''ECB'nin bağımsızlığına her zaman saygı gösterdiklerini'' belirten Schaeuble, ''Birçoğu yeniden yapılandırma senaryosunu yüksek riskli olarak değerlendirdi. Bu hemen bütün kredilerin gelmesiyle sonuçlanabilir ve Yunanistan'ın borcunu ödeyebilme gücünde uygun sonuçlar yaratabilir'' diye konuştu.

Schaeuble, ''Üstelik, Euro Bölgesi'nde bir ülkenin borcunu ödeyemez hale gelmesi belirsizlik yaratırsa ne olacağı konusunda bir deneyim bulunmuyor. Bu, örneğin 1990 yılının sonunda Arjantin ve diğer ülkeler örneğinde olduğundan tamamen farklı bir senaryo'' dedi. Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkmasının iyi olup olmayacağı sorusuna Schaeuble, bir ülkenin Euro Bölgesi'nden ayrılmasının yüksek sistemik riskler yaratacağını ve finansal piyasalarda şiddetli türbulansa yol açacağı yanıtını verdi.

AB'nin, Yunanistan'a destek yolları bulmada ''daha fazla yaratıcı'' olmaya ihtiyaç duyduğunu kaydeden Schaeuble, ''Yunanistan'ın sorunları sadece finansal politika önlemleriyle çözülemez, orta ve uzun vadeli büyüme bakışlarına ihtiyaç var'' ifadesini kullandı.

Bu arada New York Üniversitesi'nden ünlü ekonomist Nouriel Roubini, ''Yunanistan'ın borçlarının yeniden yapılandırılmasının Avrupa'nın finansal sistemine zarar vermeyeceğini'' söyledi.

Derli toplu bir borç yeniden yapılandırmasının daha fazla sorunu etkisiz hale getirebileceğine işaret eden Roubini, ECB'nin borç yeniden yapılandırılmasına ''dogmatik'' muhalefetle yanlış bir tavır takındığını ve Yunanistan'ın borcunun ''sürdürülemez'' olduğunu kaydetti.

Yunanistan tahvillerini elinde bulunduranlara yeni tahviller verilebileceğini, bunun tahvillerin değerini düşürmeyeceğini ancak Yunanistan'a borcunu ödeyebilmesi için daha fazla zaman sağlayacağını bildiren Roubini, bu uygulamanın, Yunanistan tahvilleri bulunan bankaların ciddi kayıp vermesini önleyeceğini belirtti.