Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Basel III'ün bazı zorlu şartlarından kaçış yolu arayan Avrupa Birliği bankaları, 27 üyeli blok için hazırlanmış olan ve dünya genelinde kabul edilmiş yeni kriterleri kendi bankalarında uygulamaya geçirirse, Basel III'ün bazı şartlarından da kaçma fırsatı bulabilecek.
500 sayfanın üzerindeki taslak, AB bankalarına, sigorta birimlerinde daha fazla sermayeyi hesaba katma hakkı tanıyor. Basel III'te ise böyle bir uygulama yok.

Henüz yayınlanmamış olan taslağa göre, aynı zamanda Basel III'te yasaklanan hibrid sermaye kullanımı (imtiyazlı hisse senedi ve diğer kredi araçları karışımı bir sermaye) için de bazı bankalara öngörülenden daha uzun süre izin veriyor. Avrupanın bankacılık devleri Societe Generale, BNP Paribas ve Lloyds Banking Group gibi kuruluşların sigorta birimleri de bulunuyor. Bu sebeple bu dev bankaların yeni bankacılık taslağından orantısız avantaj sağlayabilir.

 Geçtiğimiz sene kuruldan geçirilen Basel III düzenlemeleri ise sermaye tanımını daha küçük bir çerçeveye alırken, tüm bankaların da Tier 1 sermayesinin yüzde 7 olmasını öngörüyor. Ancak bu düzenlemeleri uygulamak ülkelerin ve Avrupa Komisyonu'nun kararına kalmış bir durum.