Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fransa'daki enflasyona endeksli tahviller, Euro Bölgesi'nde enflasyonun önümüzdeki 10 yılda ortalama yüzde 2.19 olacağına işaret ediyor. Bu oran Eylül ayındaki göstergelerde yüzde 1.94'te seyrediyordu.

Enflasyona endeksli tahvillerin verdiği sinyalin, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet'nin, geçtiğimiz ay dile getirdiği enflasyon beklentilerinin somut bir şekilde "çapalanmış" ve "sabitlenmiş" olduğu sözlerini de yanılgı hâline getirebilir.

Yükselen enflasyon beklentisi, yatırımcıların da AMB'nin enflasyonu kontrol altına almak ve fiyat istikrarını sağlamak için yeteri kadar parasal sıkılaştırma yapmadığını düşünmesine sebep oluyor.

Barclays Capital'in ekonomistlerinden Julian Callow, AMB'nin enflasyonist baskıları önlemek için yeterli çaba göstermeyeceği ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Diğer yandan Trichet'nin Haziran ayında bir faizine gitmeyeceği, ancak Haziran'daki para politikası toplantısının ardından hızlanan enflasyon risklerine dair açıklamalarda bulunacağı, Temmuz'da ise bir faiz artırımına gideceği tahmin ediliyor.