Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD’DEN İYİMSER KAPANIŞ
 
Dün ABD’den gelen verilerde büyümenin yukarı yönlü revize edilmemesi ve istihdam piyasasına ilişkin datanın da bekleneni verememesi vardı. Diğer yandan algılama ne ekonomik toparlanmanın bittiğine inandıracak kadar kötümser ne de yeni bir parasal genişlemeye gidilebilir fiyatlaması yaptıracak kadar iyimserdi. Şirket karlarına yoğunlaşan yatırımcılar alıma geçerek S&P 500 Endeksi’ni % 0.40 yükselterek günü 1.325 puandan tamamlamasını sağladılar. Dow Jones Sanayi Endeksi ise % 0.07 değişim göstererek 12.402’den kapandı. ABD vadeli işlemlerinde Dow ve S&P kontratlarında % 0.20’lik bir yükseliş görülüyor. Diğer yandan verilerin zayıf gelmesi faiz artışı ötelenebilir spekülasyonu ile ABD 10 yıllık tahvil faizini yılın en düşüğü olan % 3.03’e itti. Dolar Endeksi ise 75 seviyesinde tutunmaya çalışıyor.
 
ASYA’DA ALIMLAR AZALARAK DEVAM EDİYOR
 
Güne negatif bir başlangıç yapan Asya Borsaları Dolar satıp hisse senedi ve emtiada alıma geçen oyuncuların yardımıyla toparladılar. MSCI Asya Endeksi % 0.9 yükselirken Japonya Nikkei 225 Endeksi % 0.02 primli iken Çin Şanghay Bileşik Endeksi ise % 0.15 düşüşte. Çin’in devlet fonunun Yeni Zelanda’ya yatırım yapabileceğini açıklamasının ardından Kiwi olarak da anılan para birimi Dolar’a karşı son 3 yılın zirvesine çıktı. Japonya’nın 28 ay sonra deflasyondan çıkması da not edildi. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi, Dolar’a karşı % 0.25 yukarıda.
 
EMTİA FİYATLARI YENİDEN YÜKSELİYOR
 
Dolar’ın satılarak bu piyasaya girilmesi sonucunda ABD tipi ham petrolün varil başına fiyatı 101 Dolar’a yaklşırken, Brent tipi petrol ise 115.39 Dolar’da. Emtia kontratlarının işlem gördüğü NYMEX’de paladyum ve platin gibi değerli madenlerin başlangıç tutarlarını aşağı indirdi, bunun da fiyatlara yukarı yönlü katkı yaptığını görmek mümkün. Geçtiğimiz günlerde gümüşte bu tutarın artırılmasının ardından fiyatların hızlıca gerilediğine şahit olunmuştu. Altın ons başına 1.524 Dolar’dan işlem görürken 24 ham maddeden oluşan SPGSCI Endeksi ise % 0.4 tırmanışta. Soya, kahve, buğday ve mısırda ise yükselişler görülüyor.
 
AVRUPA’DA YUNANİSTAN HABERLERİ BEKLENİYOR
 
Dün IMF’den gelen ve Yunanistan’a yapılacak 17 milyar Dolar’lık yardmın yerine getirilmeyebeileceği yönündeki açıklamalar Euro’yu ve risk alma iştahını aşağı çekerken sabah saatlerinde olumlu beklentilerin hakim olduğu ve paritenin 1.4250’de olduğu gözlemleniyor. G8 liderler zirvesinden çıkabilecek herhangi bir sonuç da yine piyasanın takibi altında. Günü düşerek tamamlayan Avrupa endeksleri bugün HSBC ve Yunan bankası Piraeus Bank sonuçlarını izleyecek. Diğer yandan Danimarka’nın en büyük ikinci emeklilik fonu PFA’nın Avrupa kurtarma bonoları aldığı ve bundan sonra da almaya gönüllü olduğunu açıklamasını ardından algılama olumlu etkileniyor.
 
YURT İÇİNDE SEPET KUR İZLENİYOR
 
1.94’ü geçerek 2009 yılına geri dönen kurda gelinen seviyeler yakından takip ediliyor. Cari açık sorunuyla mücadele eden ve enflasyonu yükselişe geçen ekonomiyi iyileştirmek için adımların yetersiz kaldığını düşünen aktörler kuru bu seviyelere taşıdılar. Dolar / TL ise 1.5981 seviyesinde, Euro / TL 2.28’e yakın seyrediyor. Gösterge tahvil günü % 8.90 bileşikten tamamlamıştı.
 
İMKB’de ise alımların ardındna gelen realizasyon günün 63.755’ten kapanmasına yol açtı. 62.500 destek olarak izlenirken 65.500 ise direnç olarak takip ediliyor.
 
Bugün izlenecek veriler ise şu şekilde :
 
- Euro Bölgesi'nde Mayıs ayı ekonomik görünüm endeksi açıklanacak 12:00
- ABD'de Nisan ayı kişisel gelirler, harcamalar ve çekirdek PCE açıklanacak 15:30 Önceki: Kişisel gelirler 0.5%, tüketici harcamaları 0.6%
- ABD'de Michigan Üniversitesi Tüketici Güveni açıklanacak 16:55 Önceki: 69.8
-ABD'de Nisan ayı tamamlanmamış konut satışları endeksi açıklanacak 17:00
- Almanya'da Mayıs ayı TÜFE (öncü) açıklanacak
- İMKB'de işlem gören bankaların 2011 yılı ilk 3 aylık konsolide mali tablolarını son gönderme tarihi
 
Twitter.com/Gokhan_Sen
 
 
Gökhan Şen (gsen@bloomberght.com)
Bloomberg HT Araştırma Bölümü