Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Filipin pezosu ve Malezya ringgiti öncülüğünde değer kaybeden Asya paraları, bu haftayı zararlı kapıyor. Avrupa'daki borç krizinin derinleşmesi ve küresel ekonomiye ilişkin endişeler, gelişen piyasa varlıklarının talebini azaltması, Asya paralarındaki zayıflamada etkili oldu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, denizaşırı yatırımcıların haftanın ilk 4 gününde aldıklarının 1.6 milyar dolar üzerinde Güney Kore, Tayvan ve Tayland hisselerin etkisiyle 4. kez ardarda haftalık kaybına yöneldi.

Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, 26 Mayıs'ta yaptığı açıklamasında Yunanistan'ın IMF'nin Haziran ödemesinden yararlanamayabileceğini söyledi.

Piyasaları aşağı çeken Avrupa'daki borç sorunlarının Asya paraları üzerinde de baskı oluşturduğunu hatırlatan Daiwa Securities Capital Markets Co.'nun baş Döviz stratejisti Yuji Kameoka, risk iştahının açık olduğu dönemlerde ise Asya paralarının bölgedeki büyüme avantajının etkisiyle desteklendiğini belirtti.

Filipin pezosu, ABD doları karşısında bu hafta yüzde 0.5 düşüşle 43.360 seviyesine gerilerken, Malezya ringgiti de yüzde 0.4 kayıpla 3.0305'ten işlem gördü. Endonezya rupisi ve Singapur doları ise yüzde 0.3 ve yüzde 0.2 değer kaybederken sırasıyla 8,568 ve 1.2387 seviyelerine düştü.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 20 Mayıs'ta Yunanistan'ın kredi notunu 3 kademe indirdi. 23 Mayıs'ta ise kuruluş Belçika'yı negatif izlemeye aldığını açıkladı. Euro Bölgesi'nde bugün açıklanacak yönetici ve tüketici duyarlılığı endeksinin bu ay Nisan'da 106.2'den 105.7'ye gerilemiş olması bekleniyor.