Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en zengin 8 ekonomisinin liderleri, küresel ekonomideki güçlenmenin, 2008'deki finansal krizde biriken borçları azaltacağını belirtti.

Avrupalı liderler borç krizini yönelik önlemler almak konusunda kararlı olacaklarını söylerken, ABD Başkanı Obama ise ABD için inanılabilir ve şeffaf bir bütçe açığı azaltma stratejisi izleyeceğini söyledi. Japonya'ya ise Mart ayında meydana gelen depremin ardından ekonomisine destek olmak üzere tasarruf etmesi için izin verildi.

Bugün sonlanacak toplantının sonuç bildirgesinin taslağında küresel ekonominin güçlendiği ve kendi kendini sürdürebilir hâle gelmeye başladığı ifadelerine yer verildi. Net bir hedef planı hazırlanmazken, liderler kamu finansmanında istikrarı sağlamak ve gerekenleri yapmak üzere izleme kararı aldı.

ABD, Japonya ve Euro Bölgesi'nde Büyük Depresyon'dan bu yana görülen en büyük ekonomik krizin, ülkelerin GSYH'larında yüzde 90'a varan zararlar oluşturduğuna dikkat çeken ekonomist Kenneth Rogoff ve Carmen Reinhart, krizin etkilerinin uzun vadede büyümeye etki edebileceğinin altını çizdi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD de 25 Mayıs'ta kamu finansmanlarındaki genişleyen açıklara karşı uyararak, bunun toparlanmayı tehdit ettiğini söylemiş ve dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 4.2; önümüzdeki sene ise yüzde 4.6 büyüyeceğini öngörmüştü.