Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın eurodan çıkmasının da tartışıldığı günlerde, Avrupa Merkez Bankası eski başekonomislerinden Otmar Issing, Yunanistan'ın euroya dahil olmasına ilişkin söylediği sözleriyle dikkat çekti.

Otmar Issing, Yunanistan'ın euroya hile ve blok liderlerinin ülkeye karşı "kibarlığından" dahil edilmiş olduğunu söyledi. "AMB'de çalıştığım zamanlarda, kriterlere uymayan ülkeler konusunda çok sıkıntı çekmiş olduğunu" belirten Issing, "Yunanistan euro birliğine girmek için hile yaptı ve düzenbazlarla hareket etmek çok zor" dedi.

AMB'ye euronun 1999'da hayata geçirilmesinin öncesinde dahil olan Issing, 2006'ya kadar bankanın başekonomistliği görevinde bulundu. Otmar Issing Perşembe günü Yunanistan'ın iflas eşiğinde bulunması sebebiyle borçlarını geri ödemesinin çok zor olduğunu savundu. Issing, ülkenin yeni bütçe kesintileri ve özelleştirme adımlarının da borçlarını geri ödemesi konusundaki kredibilitesini yükseltemeyeceğini savundu.

AMB eski başekonomisti, Euro Bölgesi'nin yeterli yaptırımlar uygulamadığını belirtti. "Daha fazla yakın takip, kontrol ve yaptırım olmalıydı" diyen Issing, bu krizin "önlenemez" olmadığını savundu.

Yunanistan'daki 2 ve 10 yıllık tahvillerin sigorta primleri bu hafta yeniden rekor seviyeye tırmandı. Ülkenin 10 yıllık tahvillerinin getirisi de kurtarma paketinin yürürlüğe girmesinden bu yana ikiye katlandı.