Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Alman sanayicilerini temsil eden VİK lobi grubu hesaplamalarına göre nükleer santrallerden vazgeçme kararı, Avrupa'da en pahalı elektrik kulanan Almanya'da toptan elektrik fiyatlarında yüzde 85 artışa neden olacak. 17 nükleer santralin kapanması, üç kişilik bir Alman ailesinin elektrik faturasına 225 euro artış olarak yansıyacak.

Thyssen Krupp, Volkswagen gibi kimya, demirçelik ve otomotiv endüstrisinden büyük enerji tüketicilerini temsil eden VIK grubu sözcüsü Loske, karar sonrasında artması muhtemel olan elektrik fiyatlarının sanayiye ve tüketiciler yansıtılmaması gerektiğini söyledi.

Yenilenebilir enerjiye destek verilmesi nedeniyle yüzde 85 oranında artması beklenen enerji fiyatlarının Alman firmalarında maliyet artışına yol açacağını belirten Loske, maliyeti artan Alman ürünlerinin rakipleri karşısında rekabet avantajını yitireceğini söyledi.  

Alman endüstri temsilcileri, Merkel hükümetine, yenilenebilir enerjiye destek ödemelerinin sona erdirilmesini ve enerjide sübvansiyon istediklerini iletti.

Alman enerji uzmanları, nükleerden yenilenebilir enerjiye geçiş maliyeti 30 milyar euroya  malolacağını hesaplıyor.

Geçiş dönemi yatırımları Almanya'da toptan elektrik fiyatlarının megawat başına 50 euro artmasına yol açacak.  

Almanya'da işletilen 17 nükleer santral, Almanya'nın elektrik ihtiyacının  yüzde 23'nü karşılıyor.

Merkel hükümeti, nükleer elektrik santrallerin kapatılması nedeniyle sanayinin zarar görmemesi için enerji kullanımı yoğun işletmelere yönelik sübvansiyon sistemi üzerinde çalıştığını açıkladı.