Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş'nin distribütörlerine ve bayilerine yönelik uygulamalarının Rekabet Kanunu'nu ihlal edip etmediğinin belirlenmesi amacıyla Rekabet Kurulu'nca başlatılan soruşturma kapsamında yapılan sözlü savunma toplantısı başladı.

Rekabet Kurumu'nda yapılan sözlü savunma toplantısının açılışında konuşan Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, 11 Kasım 2009 tarihli Kurul kararıyla Turkcell'in distribütörlerine ve bayilerine yönelik uygulamalarının 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun ilgili maddelerini ihlal edip etmediğinin belirlenmesi amacıyla soruşturma açıldığını hatırlattı.

Toplantıda, soruşturma heyetinin görüşünü açıklayan uzman İbrahim Aydemir, Turkcell hakkında 2009 yılının sonunda, ''Turkcell'in dağıtım sisteminin tüm aşamalarında yeniden satış fiyatını tespit ederek, mal ve hizmetlerin satılacağı bölge ve müşterilerine ilişkin kısıtlamalar getirme suretiyle ve GSM hizmetleri pazarındaki hakim durumunun SIM kart, kontör, kart, dijital kontör, aktivasyon ve diğer abonelik hizmetlerinin toptan ve perakende satışı pazarında kötüye kullanarak rakiplerin faaliyetlerini zorlaştırmak suretiyle'' Kanunun ilgili maddelerini ihlal ettiği iddialarıyla bu soruşturmanın açıldığını bildirdi.



-İKİ HUSUSTA REKABETİN ENGELLENDİĞİ TESPİT EDİLDİ-



Ön araştırma ve soruşturma süreçlerinin neticesinde, şikayete konu olan hususlarda iki konuda rekabetin engellendiği hususuna vardıklarını belirten Aydemir, bunlardan birincisinin, dağıtım kanalının bütün aşamalarında yeniden satış fiyatının tespiti, ikincisinin ise tüketiciye ulaşmada kritik öneme sahip, sektörün kılcal damarları konumundaki alt bayilerin fiilen münhasırlaştırılması yoluyla rakip operatörlerin faaliyetlerinin zorlaştırılması olduğunu kaydetti.

Turkcell'deki incelemelerde elde ettikleri ve dağıtım kanalının her seviyesindeki fiyatlarla kar marjlarını detaylı olarak ortaya koyan fiyat tablolarının, fiyatların sabitlendiğini ortaya koyan yazışmaların ve bayi beyanlarının yerine, satış fiyatının belirlendiğini gösterdiğine işaret eden Aydemir, şunları kaydetti:

''Fakat Turkcelli'in bayilerine bu fiyatların uygulanmasına dönük baskı yaptığı ya da uygulamama halinde yaptırımda bulunduğunu gösteren delillerin olmamasını ve süreç içinde bu uygulamayı ortadan kaldırmaya dönük çabalarını gözönüne alarak, bu aşamada idari para cezasına yer olmadığı sonucuna ulaştık. Fakat bu uygulamanın derhal ve tamamen sonlandırılması yönünde görüş bildirilmesinin, aksi halde soruşturma açılacağının ihtar edilmesinin gerektiği kanaatindeyiz.

Soruşturma konusu diğer husus, Turkcell'in GSM hizmetleri pazarındaki durumunu kötüye kullanılmasına ilişkindir. Turkcell'in başta Yetkili Turkcell Satış Noktası (YTSN) uygulaması suretiyle, aktivasyon, kontör ve hat satışı yapan alt bayilere rakip operatörlerin görsellerine yer vermeme yönünde taahhütler imzalattırılarak, Turkcell'in sisteme girmesini istemediği dağıtıcılara mal verilmesini cezalandırma tehdidinde bulunarak, mavi nokta adı da verilen YTSN'lere fiili münhasırlık uygulayarak rakip operatörlerin pazardaki faaliyetlerini zorlaştırıldığı ve bu nedenle idari para cezası verilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Bu noktalara uygulanan münhasırlık baskısı çok sayıda bayi beyanıyla da sabittir.''

Sözlü savunma toplantısında daha sonra Şikayetçi şirketler olan ''Avea İletişim Hizmetleri A.Ş, Mep İletişim ve Dış Ticaret A.Ş, Pamuk Elektronik Sanayi ve Ticaret LTD Şti. ve Vodafane Telekomünikasyon A.Ş''nin yetkililerinin iddiaları dinlendi.